ÅSIKT

Ni verkar inte förstå problemet

Slutreplik från Kommunal om strejkvarslet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Det som Vårdföretagarna nu beskriver i sin replik är ett grundläggande missförstånd, som möjligen kan förklara varför vi befinner oss så långt ifrån varandra, skriver Tobias Baudin​​ och Lenita Granlund.

SLUTREPLIK. I alla de avtal som Kommunal slutit inom vård- och omsorgsområdet har vi och arbetsgivarna kommit överens om en extra satsning på undersköterskorna. Utgångspunkten har varit att arbetsgivarna förstått två saker:

Personalen (all personal) är nyckeln för att ha en god kvalitet i verksamheten.

Undersköterskeyrket är underbetalt i relation till yrkets krav på kompetens och ansvar.

Det som Vårdföretagarna nu beskriver i sin replik är ett grundläggande missförstånd, som möjligen kan förklara varför vi befinner oss så långt ifrån varandra.

Det stämmer att Kommunal inte har identiska avtal med de andra arbetsgivarorganisationerna, men samtliga (SKL, Pacta, Arbetsgivaralliansen, KFO och KFS) har förstått att extra innebär utöver märket. Det innebär också att man undviker att hamna i en situation där viktiga yrkesgrupper ställs emot varandra, vilket är omöjligt för Kommunal att acceptera och knappast eftersträvansvärt på den lokala arbetsplatsen.

Nej, detta varsel handlar om att undersköterskorna i dag är felavlönade – och därför ska ha en extra lönesatsning. Inte en lönesatsning som deras kollegor betalar genom lägre lönehöjning eller försämrade villkor. För det är vad Vårdföretagarna föreslagit i samtliga paketförslag.

Tobias Baudin​​, ordförande Kommunal
Lenita Granlund, avtalssekreterare Kommunal

ARTIKELN HANDLAR OM