Var är sanktionerna mot Lukasjenko?

Debattörerna: Skärpning, Ann Linde – Sverige borde gå i bräschen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Klockan tickar för Belarus. Vad väntar utrikesminister Ann Linde på? Fortfarande betalar Sverige bistånd till statliga aktörer i Belarus, skriver Karin Karlsbro, Fredrik Malm och Maria Nilsson.
Klockan tickar för Belarus. Vad väntar utrikesminister Ann Linde på? Fortfarande betalar Sverige bistånd till statliga aktörer i Belarus, skriver Karin Karlsbro, Fredrik Malm och Maria Nilsson.

DEBATT. I över en månad har det belarusiska folket vägrat acceptera det valresultat som diktatorn Alexander Lukasjenko hade bestämt i förväg. Inga lögner, manipulationer eller förtryckarmetoder räcker längre för att tysta den vrede som väckts.

Folket har fått nog och kräver förändring. Med stort mod har de tagit till gatan och trots massarresteringar, hot och våld viker de inte ned sig. 

Nästan lika länge har EU och Sveriges utrikesminister Ann Linde bedyrat att riktade sanktioner mot de som bär ansvar för våldet, förtrycket och valfusket är på väg. Så sent som häromdagen gjordes detta löfte ånyo av EU:s höga representant för utrikesfrågor Josep Borell

Så nu är vår fråga – var är dessa sanktioner? Vad väntar vi på? Fortfarande betalar Sverige bistånd till statliga aktörer i Belarus, och på frågan om vad Sverige gör för frihetskampen kan kan biståndsminister Peter Eriksson knappt nämna en enda sak. Skärpning.

EU måste införa och kännbara sanktioner omedelbart och Sverige borde gå i bräschen för detta arbete. Sveriges utrikesminister Ann Linde måste ligga på i rådet för att nya, kännbara sanktioner kommer på plats som också inkluderar Lukasjenko själv och stå upp för att Belarus är en suverän stat.  

De som bär ansvar för vanstyret ska straffas, inte premieras. Allt som göder galenskapen måste få ett slut.

Stryp bistånd från Sverige och EU som hamnar i fel fickor. Pengar som sponsrar verksamheter kopplade till en regim som saknar legitimitet och jobbar mot, inte för, sina egna medborgare. Alla som gripits sedan valet måste måste friges. Människor måste befrias från våld och hot. Nu. Journalister måste få sköta sitt arbete ifred. Nya fria val måste genomföras. 

Klockan tickar för Belarus. Författaren och Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj är den sista fria medlemmen i det övergångsråd för dialog som inte gripits, kidnappats eller tvingats i exil. Och nu knackar belarusiska säkerhetspolisen KGB även på hennes dörr. 

Men ännu sitter Lukasjenko stadigt kvar med Putin i ryggen. 

Det här duger inte av EU. I 26 år har han vanstyrt landet med hjälp av våld, hot och osanningar. Hur länge till ska det belarusiska folket behöva vänta på frihet?

Här har EU en chans att stötta ett grannland till frihet. En chans att vara den högborg för mänskliga rättigheter som vi kallar oss och hålla vårt löfte om att främja demokratisk utveckling i Europa.

Det är sällan ett tillfälle som detta uppenbarar sig där valfusket är så uppenbart och missnöjet är så enhälligt. Men eftersom veckorna går utan att sanktioner kommit på plats håller vi på att sumpa den chansen.

EU:s utsträckta hand för framtida samarbete och goda relationer är avgörande för att Belarus öde inte ska överlämnas till Ryssland. Låt oss vara på det klara med att om EU jobbar för långsamt jobbar Kreml desto snabbare och förser Lukasjenko med billig gas och löften om uppbackning.

EU:s Belaruspolitik ska inte skickas till Moskva på remiss utan tvärtom måste EU visa enighet och beslutsamhet. Men då måste EU våga agera – och göra det nu. 

Vi får inte överge våra grannar nu när friheten är inom räckhåll. Det finns en gräns för hur länge en diktator kan klamra sig fast vid makten, även för Lukasjenko. Men det finns också en gräns för hur länge ett folk orkar protestera utan att vinna omvärldens stöd.

Vi säger som Liberalernas ungerska gruppkollega i parlamentet. Katalin Cseh: ”Slow sanctions are no sanctions”. 


Karin Karlsbro, Europaparlamentariker och vice ordförande i delegationen till Belarus (L)
Fredrik Malm, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson (L)
Maria Nilsson, riksdagsledamot (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE