ÅSIKT

Vården till drabbade ska fortsatt vara bra

Replik från Liberalerna i frågan om stöd till våldtäktsutsatta

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: ANNA MOLANDER
Jessica Ericsson menar att vården till våldtäktsutsatta fortsatt kommer att vara bra, även om Kris- och traumacentrum, KTC, inte längre ska bedriva arbetet. ”Vården kan också erbjudas mycket snabbare än de åtta månaders väntan KTC haft, finns på flera platser i länet och i flera olika former för att passa olika individuella behov.”
DEBATT

REPLIK. 731 fullbordade våldtäkter på ett år i Stockholms län. Det är siffran över anmälningar. Hur stort mörkertalet är, vet vi inte.

Ett antal debattörer vill att Kris- och traumacentrum (KTC) ska fortsätta bedriva vården. Det går inte eftersom det saknas avtal. Då krävs en upphandling. En sådan process tar lång tid, det är inte säkert KTC vinner och framförallt hjälper det inte de kvinnor som väntar i dag. De kommer istället, liksom den stora majoritet av andra kvinnor, män och transpersoner som utsatts för övergrepp, få fortsatt hjälp i andra delar av psykiatrin.

Flera vårdgivare erbjuder redan ett lika kvalificerat behandlingsutbud som KTC. Vården kan också erbjudas mycket snabbare än de åtta månaders väntan KTC haft, finns på flera platser i länet och i flera olika former för att passa olika individuella behov.

Jag och Liberalerna vill mer. I höst kommer ett regionalt vårdprogram som tydliggör för vårdgivare och människor som utsatts här vad man har rätt att förvänta sig. För personer som utsatts för svåra trauman före eller under sin flykt kommer stödet förbättras i den upphandling vi gör nu för tortyrskadade. 

En våldtäkt är ett av de hemskaste övergrepp man kan utsättas för. Då måste man kunna känna sig trygg i att man kan få den vård man behöver, när man behöver det – och kunna välja en vård som passar just mig. Den friheten och tryggheten ska gälla alla som upplevt traumatiska upplevelser. Alla ska kunna lita på vården. 


Jessica Ericsson, Liberalerna i Stockholm


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM