Vi backar dig – snälla backa oss nu, Bianca

Tre Intimissimi-anställda skriver direkt till Bianca Ingrosso

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Du, Bianca, har antagligen inte känt till hur det faktiskt fungerar på Intimissimi, men nu när du vet så finns det inga ursäkter, skriver en av de anställda på underklädesföretaget Intimissimi i ett öppet brev till Bianca Ingrosso.
Du, Bianca, har antagligen inte känt till hur det faktiskt fungerar på Intimissimi, men nu när du vet så finns det inga ursäkter, skriver en av de anställda på underklädesföretaget Intimissimi i ett öppet brev till Bianca Ingrosso.

DEBATT. Personalen i underklädesföretaget Intimissimis svenska butiker tvingas arbeta under usla förhållanden och med låga löner.

Efter 200 sekunders granskning väljer nu två anställda och en tidigare anställd att skriva direkt till Intimissimis svenska ambassadör och affischnamn Bianca Ingrosso.

”Kan du snälla försöka känna med oss? Jag tror att du kan det. För vi är nog inte så olika dig trots allt”, skriver ”Emelie”.

”Emelie”, anställd på Intimissimi:

Jag såg nyligen dokumentären om dig, ”Imperiet Bianca”. Efteråt pratades det om dig här på jobbet. Hur stark du är och hur mycket hårda ord och kränkningar du får ta. Den där klumpen i magen och ångesten djupt rotad i bröstkorgen av att aldrig känna att man duger sitter rejält, va?

Tänk dig då att känna så på din arbetsplats. Att kränkas på jobbet – av sina chefer.

 

Det måste vara skönt för dig att ha dina fina följare, din kollega Lovisa och framför allt din manager Vanessa i sådana lägen. Folk som lyfter dig, visar att du visst är fantastisk och att det är en skam att inte alla kan se det. Folk som vägleder dig under jobbiga stunder.

Någon som håller din rygg helt enkelt. Det har inte vi. 

 

Ibland får du också kritik i vår butik, mestadels av medelålders kvinnor. Vi brukar prata om det när de har lämnat butiken; hur hemska de är mot dig (eftersom vi ska hålla oss neutrala framför kunder, för att tänka på försäljningen såklart).

Det har hänt att yngre tjejer försvarat dig eller tillrättavisat kunderna mitt framför näsan på dem. Men allt som oftast får du grandiosa hyllningar, både från kunder och personal. Hos oss är du en stjärna!

Jag känner inte dig, Bianca, och du känner inte oss som jobbar på Intimissimi. Men kan du snälla försöka känna med oss? Jag tror att du kan det. För vi är nog inte så olika dig trots allt.

 

Vi kämpar och sliter men skillnaden ligger i att vi inte får något för det. Vi i personalen går aldrig med vinst på det vi investerar. Vi får aldrig någon eloge för att vi nåt ett uppsatt mål, skulle man någonsin få en ynka komplimang kontras det direkt med något man bör göra bättre. Vi vågar knappt gå på toaletten eller dricka vatten. Sälj, sälj, sälj! 

Det pratas illa om en bakom ens rygg (och ibland framför) av samma personer som ska motivera en, satsa på en. Detta gör man för 110 kronor i timmen – före skatt. 

Vi backar alltid dig, Bianca. Kan du snälla backa oss?

 

 

”Maja”, tidigare anställd på Intimissimi:

Under min anställningsintervju med HR-avdelningen på Intimissimi för att bli butikschef blev jag lovad en god och trygg arbetsplats. 

Ledningen såg personalen som en familj och det var viktigt att vi alltid jobbade som ett team och hade respekt för varandra, fick jag höra. 

Verkligheten visade sig vara annorlunda. Redan första vecka på Intimissimi grät jag på toaletten eller under min rast efter att mina chefer varit elaka både mot mig och andra anställda. Jag hade ständig ångest och oro när jag åkte till jobbet och när jag var på plats. 

 

Intimissimi var inte min första arbetsplats och jag märkte direkt att någonting inte stämde så jag sade upp mig efter drygt en månad.

Jag frågade om mina intjänade pensionsinbetalningar och fick svaret att det görs bara för dem som jobbar på kontoret.

Jag skulle inte ens önska min värsta fiende ett jobb på denna arbetsplats. 

 

”Alexandra”, anställd på Intimissimi:

När jag började på Intimissimi var jag stolt och glad. Det var mitt första ”riktiga” jobb, tidigare har jag bara varit inhoppare på ett kafé på helgerna. Jag var så stolt över att jag hade fått ett bra jobb på ett trendigt företag.

Denna stolthet bröts sakta men säkert ner när det ständigt dök upp saker som inte stod rätt till.

 

Jag kan knappt räkna hur många gånger jag och mina arbetskompisar pratat om hur sjukt allt är här. Hur jag till slut förstod att det som händer på Intimissimi inte är normalt för en arbetsplats.

Alla kommentarer och utfrysningen från våra chefer gjorde att jag kände mig så lurad och ledsen. 

 

Jag vill inte att någon tjej i världen ska få känna så som jag gjorde. Inte heller att någon ska slösa sin tid på ett företag som du knappt kan ha på ditt CV för att det är så pinsamt. 

Du, Bianca, har antagligen inte känt till hur det faktiskt fungerar på Intimissimi, men nu när du vet så finns det inga ursäkter.


Fotnot: På grund av rädsla för repressalier från arbetsgivare eller tidigare arbetsgivare skriver debattörerna under pseudonym. Aftonbladet känner till deras identitet.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE