Nej, det räcker inte att bara vara emot SD

Martin Ådahl: Centerpartiet måste bli enkelt, rakt och tydligt för att nå landsbygdsväljarna igen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är smärtsamt att se de förluster C lidit på landsbygden i detta val. Jag är stolt över att vi stod upp mot att ge SD makt över Sverige – men det går inte att vinna genom att bara berätta vad man är emot, skriver Martin Ådahl.
Det är smärtsamt att se de förluster C lidit på landsbygden i detta val. Jag är stolt över att vi stod upp mot att ge SD makt över Sverige – men det går inte att vinna genom att bara berätta vad man är emot, skriver Martin Ådahl.

DEBATT. I över 110 år har Centerpartiet stått upp för människor som bor på den svenska landsbygden, en rörelse född ur de självägande böndernas kamp för frihet och demokrati. Vi har varit en konstruktiv röst, inriktad på att lösa problem i människors vardag.

Därför är det smärtsamt att se de förluster Centerpartiet lidit på landsbygden i detta val, trots intensivt och engagerat kampanjade från våra medlemmar.

Innan vi börjar arbeta på hur vi ska komma igen krävs självkritik, där vi gemensamt får chansen att komma till botten med varför det gick som det gick, inte minst med en gedigen eftervalsanalys.

Jag är stolt över att vi stod upp mot att ge SD makt över Sverige, och jag vet att tusentals centerpartister är det med mig. Men det går inte att vinna genom att bara berätta vad man är emot. Det viktiga är och förblir vad man är för.

S-regeringen var för stillastående och då hade vi behövt vara ännu tydligare med de förändringar Centerpartiet vill ha framöver, för landsbygden, för miljön, för företagandet.

Vi måste ge raka och konkreta svar på de frågor människor ställer sig i vardagen.

När människor oroade sig för hur de skulle ha råd att tanka bilen, då pekade vi på nyttan av att Sverige producerar mer billigt biobränsle av skogsavfall. Det var i sak rätt, men det blev för komplicerat, och mot det stod löften om att sänka priset vid pump med 10 kronor.

Att Centerpartiet ville sänka skatten kraftigt på bensin och diesel nådde inte fram. De högerkonservativas löften, hur orealistiska den än var, fastnade däremot.

När människor ställer raka hårda frågor kan vi inte ge mjuka komplicerade svar. Absolut inte svara med en ”vi vet bäst”-retorik av den typ som Miljöpartiet tyvärr ofta driver. Vi måste alltid stå på människors sida i deras vardag.

När problem uppstår, med bränsle, el eller lokal service – då måste vi möta utmaningarna lika praktiskt och direkt som våra kommunalråd runtom i landet gjort i alla år.

Då ska vi inte heller rygga för egna lösningar för landsbygden när så krävs. Det går inte att jämföra situationen för den som har utbyggd kollektivtrafik i en stad, med den som är helt beroende av bilen på landsbygden, där lägre pris vid pump, just för mig som landsbygdsbo kan vara helt avgörande.

Där jag kanske gärna skulle vill byta till en begagnad laddhybridbil istället, men helt enkelt inte har råd.

Politiken måste få vara olika, eftersom villkoren är olika.


I grunden måste Centerpartiets historiska princip om ”decentralisering” gälla. Vi måste utgå från människors behov av självbestämmande och frihet.

Inte minst gäller det småföretagen som skapar fyra av fem nya jobb i Sverige. De ger bygden och lokalsamhället livskraft, oavsett om de handlar om det första jobbet för en ung människa eller att fylla det tomma skyltfönstret på huvudgatan.

Jag har själv upplevt småföretagens otroliga kraft på landsbygden i min barndoms Leksand, där lokalsamhället och näringslivet krokar arm för att lösa gemensamma problem.

Landsbygden har en enorm potential, med företagsamhet, självförsörjning av livsmedel och grön omställning. Ungdomar flyttar i dag tillbaka till landsbygden för att bilda familj.

Då måste vi ta bort det som blockerar utvecklingen, onödiga skatter, regler och orimliga kostnader.

Nu följer en tid i opposition där Centerpartiet får en viktig roll att hårdbevaka högerregeringen.

Sist M, KD, L och SD fick igenom en gemensam budget under förra hösten lade de tyvärr precis noll kronor på landsbygdssatsningar.

Det viktigaste är dock vad Centerpartiet är för.

Vi ska vara det självklara valet för dig som vill ha snabbare internetuppkoppling, bättre täckning på mobilen, fungerade vägar och järnvägar, fler landsbygdsmackar, mer belysning, plogning när den behövs, bevarade byskolor, närmare vårdcentral och ökad självförsörjning av svensk mat.

Som både driver klimatomställningen och gör det billigare att bo på landsbygden.

Nu måste vi påbörja en resa där vi utvecklar både själva politiken och hur den kommuniceras. Det måste ske från gräsrotsnivå, tillsammans.

Konkret, enkelt, rakt och tydligt – så ska Centerpartiet vara. Då kan vi ta tillbaka landsbygdsväljarna, men framför allt måste vi visa på en politik som skapar en äkta chans till tillväxt, utveckling och jobb på den svenska landsbygden.


Martin Ådahl, riksdagsledamot (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE