Sätt er ned med oss så kan vi rädda vården

Aida Hadžialić: Här är min inbjudan till M, L, C, KD och MP

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag är öppen för att sätta mig ned med de styrande partierna M, L, C, KD och MP för att lägga fram förslag för att stoppa varslen och för att ge mer pengar till sjukhusen och akutmottagningarna. Bollen ligger nu hos de styrande, skriver  Aida Hadžialić, finansregionråd i opposition.
Jag är öppen för att sätta mig ned med de styrande partierna M, L, C, KD och MP för att lägga fram förslag för att stoppa varslen och för att ge mer pengar till sjukhusen och akutmottagningarna. Bollen ligger nu hos de styrande, skriver Aida Hadžialić, finansregionråd i opposition.

DEBATT. Jag har under julen tagit del av flera, hemska, vittnesmål från patienter som sökt akutvård och vad de har beskrivit kan liknas vid en ”krigszon”.

Ett vittnesmål som berörde mig mycket är skrivet av Iréne Lindblad som var med sin snart 83-åriga mamma på akuten på SöS (Södersjukhuset) nu i helgen. Det hon vittnar om är inget mindre än en skräcksituation på akuten. Extrema väntetider, brist på personal och platsbrist på både akuten och avdelningarna.

Sveriges rikaste region kan bättre än så.

Moderaterna har nu styrt Region Stockholm i hela 14 år. I valet 2018 fick de för fjärde gången makten över sjukvården i Region Stockholm. I dag styr de tillsammans med sina allianskollegor samt Miljöpartiet.

Socialdemokraterna tror på en annan riktning där sjukvården stärks i stället för att slösas på dyra privatiseringar, mer byråkrati och misslyckade upphandlingar. 

Socialdemokraterna vill därför ge sjukhusen mer resurser för att bedriva en patientsäker vård med korta köer. Vi tror att sjukvården behöver fler läkare och undersköterskor, inte färre.

I höstas kom den stora varselvågen, som riktade sig mot sjukvårdens viktigaste resurs, personalen.

Socialdemokraterna föreslog då ett räddningspaket på en halv miljard kronor till sjukhusen för att behålla personal. Vårdpersonalen är sjukvårdens viktigaste resurs och som förtroendevald i vår region kommer jag göra allt jag kan för att värna personalen.

Det var just därför jag deltog i den stora Sjukvårdsmarschen den 14 december i centrala Stockholm, för att visa mitt stöd men också för att lyssna på personalen.

Jag kan tyvärr inte själv fatta de beslut som behövs för att lösa situationen, Socialdemokraterna i Region Stockholm fick inte tillräckligt stöd för att bilda majoritet i det senaste valet. Jag är däremot beredd att hitta en lösning på situationen.

Jag är öppen för att sätta mig ned med de styrande partierna M, L, C, KD och MP för att lägga fram förslag för att stoppa varslen och för att ge mer pengar till sjukhusen och akutmottagningarna.

Bollen ligger nu hos de styrande, är ni beredda att tillsammans med mig sätta er ned och hitta en lösning för att rädda sjukvården i Region Stockholm?


Aida Hadžialić, finansregionråd i opposition (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE