Debatt

Svenska incels är bara toppen på ett isberg

Debattören: Under ytan finns ett normaliserat kvinnohat

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Incelmännen kan uppfattas som patetiska och misslyckade, men de har byggt sin uppfattning att de har rätt till kvinnor på den samhällsstruktur vi alla lever i. De sitter på toppen av ett isberg. Under vattenytan finns ett normaliserat kvinnohat som vi knappt ens reagerar på, skriver Camilla Wagner, vd Klara K.

Foto: GETTY
DEBATT

DEBATT. “Det här visar att vi är på väg att vinna”, säger Greta Thunberg. Segertecknet hon ser i horisonten är inte stora politiska beslut som ska rädda världen, utan något så smått som ett klistermärke.

Medarbetarna på det kanadensiska oljebolaget X-Site Energy Services fick varsitt klistermärke för att sätta på en hatt. På bilden ses en tecknad bild av den 17-åriga miljöaktivisten, naken och med grova händer som drar i hennes flätor. Och så förstås oljebolagets logotype.

Sexualiserat våld har alltid funnits med i arsenalen när makt ska befästas. Hatet mot Greta Thunberg måste förstås utifrån just maktperspektivet. Om vi minskar användandet av olja blir maktallianser irrelevanta och världskartan får ritas om. Lite som att spela schack och motspelaren plötsligt tar fram spelpjäserna från Monopol och hävdar att hatten slår ut kungen.

Jag tänker på den där bilden av Greta Thunberg när jag läser Totalförsvarets Forskningsinstitut, FOI:s rapport om Incel. Incel står för involuntary celibacy och är en global rörelse byggd på kvinnohat. Det finns ett tiotal terrordåd i världen där kvinnor varit målgrupp och terroristen kunnat kopplas till incelrörelsen.

I incelforumen som forskarna granskat drar männen själva ofta slutsatsen att de inte får ligga för att de är för fula. FOI konstaterar att Sverige är det inceltätaste landet i världen i relation till befolkningsmängd.

Om det handlade om attraktivitet, skulle det alltså innebära att vi hade de fulaste männen i världen. Så är det givetvis inte. Skönhet sitter som bekant i betraktarens ögon.

När man däremot konstaterar att incelmännen ser kvinnor som en naturresurs snarare än människor, är man något på spåren. Män*, i synnerhet vita män, har en självutnämnd rätt till naturresurser oavsett om det är land, olja eller andra människor med lägre status.

Att utmana den självutnämnda rätten är förenat med stora risker, vilket många kvinnor som utmanar makt både i egna relationer eller på offentliga debattscener, fått erfara. Så på det viset har Greta Thunberg rätt. Ingen hade kommit på idén att göra ett klistermärke av henne om hennes röst inte skakade om deras värld.

Men det är inget givet tecken på att vi kommer att vinna. Det enda vi vet är att motståndet kommer att bli starkare och våldsammare. 

Incelmännen kan uppfattas som patetiska och misslyckade, men de har byggt sin uppfattning att de har rätt till kvinnor på den samhällsstruktur vi alla lever i. De sitter på toppen av ett isberg.

Under vattenytan finns ett normaliserat kvinnohat som vi knappt ens reagerar på. Det tar sig uttryck i löneskillnader, vardagssexism, sexhandel, porr och allt annat vi numera rycker på axlarna åt.


*Begreppet män används här som ett maktperspektiv och beskriver en struktur. Givetvis inte alla män.

Camilla Wagner, vd Klara K


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Incel-rörelsen

Greta Thunberg

Jämställdhet