Debatt

Ovärdigt ett liberalt parti, Tomas Tobé

Replik från Liberala ungdomsförbundet om mångkulturalism

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är ovärdigt ett liberalt parti att förvägra alla individer och organisationer möjlighet till utövande av religiösa handlingar, även om de råkar skilja sig från de som historiskt varit vanligast i Sverige, skriver Frida Jansson och Jakob Norrhall från Luf.
Det är ovärdigt ett liberalt parti att förvägra alla individer och organisationer möjlighet till utövande av religiösa handlingar, även om de råkar skilja sig från de som historiskt varit vanligast i Sverige, skriver Frida Jansson och Jakob Norrhall från Luf.

DEBATT

REPLIK. I debattartikeln ”Skrota den antiliberala mångkulturalismen” menar Tomas Tobé (M) att mångkulturalism är illiberalt. Som ett exempel på hur liberala värden får stå tillbaka för religiösa lyfter Tobé böneutrop, som bör förbjudas. 

Hans argumentation bygger på att religionsfriheten innebär individens rätt att ”slippa utsättas för ett ett återkommande religiöst budskap”. Tobé argumenterar i samma stycke för att kyrkklockor bör få finnas kvar då kristendomen har präglat Sverige under lång tid.

Kyrkklockor är ett återkommande religiöst budskap lika mycket som ett böneutrop. Jonas Otterbeck, professor i Islamologi vid Lunds universitet, menar att kyrkklockor och böneutrop har samma funktion: att kalla till bön. Därmed är de, i teologiskt avseende, likställda.

En sekulär stat ska ha en neutral inställning till religionens roll i samhället. Staten ska inte diktera vilken religion som är mer rätt än en annan.

Genom att mena att den svenska staten ska tillåta kyrkklockor, ett kall på en bön tillägnat kristna i närområdet, men inte tillåta böneutrop, ett kall på en bön tillägnat muslimer i närområdet, missar man hela idén med sekulariteten.

Det spelar ingen roll, som Tobé skriver, att ”kristendomen har präglat Sverige under en lång tid”, eftersom staten ska vara neutral i sin inställning. Hade Tobé varit konsekvent i sin syn på religionsfrihet och velat genomföra detta förslag bör han argumentera för att förbjuda både kyrkklockor och böneutrop.

Om Tobé tycker historien även bör prägla nutiden borde han lösa ett medlemskap i socialdemokraterna – det historiskt starkaste partiet. 

Det är tråkigt att allt fler borgerliga politiker missar att sekularitet är statens skyldighet mot sina medborgare, inte medborgarnas skyldighet mot staten.

Moderaterna är ett liberalt parti, och bör således vara helt införstådda med var medborgares skyldigheter gentemot staten slutar. Det är ovärdigt ett liberalt parti att förvägra alla individer och organisationer möjlighet till utövande av religiösa handlingar, även om de råkar skilja sig från de som historiskt varit vanligast i Sverige. 


Frida Jansson, integrationspolitiska talesperson, Liberala ungdomsförbundet
Jakob Norrhall, ledamot Liberala ungdomsförbundet Uppsala och teologistudent


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Integrationen i Sverige

LÄS VIDARE

DEBATT Skrota den antiliberala mångkulturalismen

ÄMNEN I ARTIKELN

Integrationen i Sverige

Luf, Liberala ungdomsförbundet

Moderaterna

Tomas Tobé