Tyvärr svenskar, även här flödar rasismen

Jurister: Det är dags att se över vår självbild

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Till dig som nu muttrar att demonstranterna är ansvarslösa, ”att vi faktiskt befinner oss i en pandemi”, kan vi bara säga att rasism är en pandemi som skördar otaliga liv varje år. En pandemi som inte kan bekämpas med karantäner eller vaccin, skriver Mina Svärd och Hanna Bergwall.
Foto: TT
Till dig som nu muttrar att demonstranterna är ansvarslösa, ”att vi faktiskt befinner oss i en pandemi”, kan vi bara säga att rasism är en pandemi som skördar otaliga liv varje år. En pandemi som inte kan bekämpas med karantäner eller vaccin, skriver Mina Svärd och Hanna Bergwall.

DEBATT

DEBATT. ”Men hallå! Det där är ju i USA! Nu är vi i Sverige”. Och ”svenska poliser håller faktiskt inte på sådär”. Det här är vanliga reaktioner på Black Lives Matter-demonstrationerna i veckan som varit.  

Många verkar tro att demonstrationerna enbart handlar om vad som händer i USA. Att det är bara polisbrutaliteten och rasismen på andra sidan av Atlanten som det demonstreras mot. Det är fel. Det handlar lika mycket om vad som händer i vår lilla hörna av världen – Sverige.

Rasismen flödar nämligen lika fritt här som i andra länder. Det är jobbigt att inse, vi har en självbild som svenskar att vara ett rumsrent folk. Men det är dags att den bilden revideras. 

Här kommer ett litet axplock. Till en början kan man konstatera att rättsväsendet i Sverige precis som i USA är rasistiskt. Icke-vita svenskar stoppas oftare av polisen, åtalas och fälls oftare och får hårdare straff än vita svenskar.

Ett annat exempel är att afrosvenskar i dag tjänar betydligt mindre än andra. I den privata sektorn har personer födda i subsahariska Afrika 25 procent lägre lön än övriga svenskar. Afrosvenskar födda i Sverige med en eller båda föräldrarna födda i Afrika söder om Sahara har hela 36 procent lägre lön. En afrosvensk i chefsposition tjänar ca 77 procent av vad en chef från den övriga befolkningen tjänar. Vi ser också att hatbrotten ökat med hela 29 procent sedan 2013. Främlingsfientliga och rasistiska motiven står bakom 69 procent av alla brott. Ja, ni kan tänka er hur många fler som utsätts i dag än för bara några år sedan.

Vad gör man då åt detta? 

Det krävs konkreta politiska handlingar för att minska rasismen. Det räcker inte med att skaka på huvudet eller att kasta sig med termer som allas lika värde. Man jobbar på bred front. I alla sektorer. Det krävs en rikstäckande plan och strategi. Här kommer några självklarheter: 

Till en början kan Sverige åta sig att följa FN:s konvention mot alla former av rasdiskriminering. Sverige undertecknade konventionen 1966. År ut och år in får vi kritik för att vi inte följer den.

Konventionen kräver att man förbjuder rasistiska och nazisitska organisationer så som NMR. Sverige gör inte detta med hänvisning till yttrandefriheten. Men det här är en tankevurpa.

Yttrandefrihet är till för att skydda demokratin. Och demokrati kan bara existera om alla människor har ett lika värde, vilket är motsatsen till vad dessa organisationer vill. Och genom att skydda organisationer som NMR inskränks samtidigt icke-vita svenskars yttrandefrihet. Hur ska man egentligen som icke-vit demonstrera i exempelvis Almedalen när NMR samtidigt har parader runt hörnet? Det är förenat med livsfara! 

En annan självklarhet är att hela rättsväsendet behöver utbildning i hur man motverkar rasism.

Domare, åklagare och poliser är inte immuna mot fördomar. Tvärtom har de lika mycket fördomar som resten av samhället. Men då de befinner sig i en maktposition blir det här särskilt problematiskt. Jurister studerar 4,5 år på universitet och ändå får de inte lära sig ett smack om hur de ska döma rättvist. Det säger allt. 

Listan kan göras hur lång som helst. Det är bara för politikerna att kavla upp ärmarna och sätta igång. 

Till dig som nu muttrar att demonstranterna är ansvarslösa, ”att vi faktiskt befinner oss i en pandemi”, kan vi bara säga att rasism är en pandemi som skördar otaliga liv varje år. En pandemi som inte kan bekämpas med karantäner eller vaccin.


Mina Svärd, advokat
Hanna Bergwall, biträdande jurist


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE