Regeringen, kräv att Julian Assange friges
Debattörerna: Utan visselblåsare tystnar friheten och makten kan härja fritt
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Publicerad 2020-02-26
DEBATT. Just nu pågår rättegången i London mot Julian Assange. Han är en av grundarna av Wikileaks som publicerat avslöjande dokument om USA:s krigsbrott i Afghanistan och Irak.
Wikileaks har nominerats till Nobels Fredspris sju gånger, senast 2019.
Genom filmen ”Collateral murder” 2007 nådde Wikileaks och Assange världsrykte. Där återges hur amerikansk militär skrattande bedriver krypskytte på civila i Bagdad.
Några år senare publiceras genom Wikileaks de dokument som den samvetsömme amerikanske soldaten Bradley/Chelsea Manning kommit över och som i detalj återger de förfärliga krigsbrott den amerikanska armen var skyldig till under krigen i Afghanistan och Irak.
Det var som en ikon för yttrandefriheten, uppmärksammad och hyllad bland annat i The Guardian, The New York Times och Der Spiegel som Julian Assange inbjöds till Sverige 2010.
Här hemma är han nu bara känd som en misstänkt våldtäktsman. Under sitt besök i Sverige, dit han inbjudits av den socialdemokratiska sidoorganisationen Tro och solidaritet, är det klarlagt att han hade sex med två kvinnor vid två olika tillfällen.
Kvinnorna har båda anklagat honom för sexuellt ofredande och våldtäkt. Tre förundersökningar kring detta har genomförts men ingendera har lett till åtal, som nu är definitivt nedlagt av brist på bevis.
I samband med förundersökningen 2010 utfärdade rätten en häktningsorder. Julian Assange befann sig då i London. Inför risken att bli utlämnad till USA, där han riskerar ett tresiffrigt fängelsestraff för spioneri, sökte han asyl på Ecuadors Ambassad i London. Både Sverige och Storbritannien har utlämningsavtal med USA med det har inte Ecuador.
Inget förhör hölls med Assange på sex år vilket anses som en exceptionell och oansvarig fördröjning, enligt juridisk expertis såsom överåklagare Sven-Erik Alhem och advokatsamfundets förre ordförande Anne Ramberg.
FN:s rapportör om tortyr och mänskliga rättigheter, den schweiziske juridikprofessorn Nils Melzer, har i flera uttalanden, även framförda till dåvarande utrikesministern Margot Wallström, angivit att både svenska och brittiska myndigheter utsatt Assange för psykologisk tortyr och att den svenska juridiska handläggningen varit en ”unbelievable scandal”.
Efter sju års vistelse på Ecuadors Ambassad i London släpades Julian Assange, numera medborgare både i Australien och Ecuador, ut ur ambassaden med hjälp av brittisk polis efter beslut av den nytillträdde och mer USA-orienterade presidenten i Ecuador, Lenin Moreno.
Han fängslades omedelbart och dömdes till ett års fängelse i isoleringscell för att ha brutit mot ett borgensavtal 2012.
En begäran om utlämning har kommit från USA och där väntar i så fall ett åtal med 17 åtalspunkter som bygger på en spionakt från 1917 med en sammanlagd straffsats på 170 år.
Storbritanniens nye inrikesminister, Sajid Javid, har skriftligen godkänt en utlämning till USA vilket givetvis riskerar att påverka domslutet, då det i en ny domstolsförhandling ska avgöras om Assange kan dömas för spionage.
Fallet Assange gäller alltså inte i första hand en svensk rättsskandal utan betydelsen av yttrandefrihet för demokrati och mänskliga rättigheter. Andra visselblåsare som Bradley/Chelsea Manning, Edward Snowden, Dawit Isaak, Gui Minhai har tagit stora risker för yttrandefriheten. Utan sådana tystnar friheten och makten kan härja ostörd.
Vi kräver därför i likhet med bland annat Amnesty International, International Federation of Journalists inklusive Svenska journalistförbundet, Svenska och Internationella Pen och Europarådet att Julian Assange friges.
Hans hälsa har försämrats avsevärt det sista året vilket påtalats i en petition från över 100 brittiska läkare, däribland 10 från Sverige. First amendment till den amerikanska konstitutionen ger rätt till yttrandefrihet och den bör gälla även för icke amerikanska medborgare som Assange.
Vi förutsätter att den svenska regeringen skyndsamt verkar i ovanstående anda.
Sven Britton, professor emeritus, medlem i Tro och solidaritet (S)
Marcello Ferrada de Noli, professor emeritus, ordförande i Swedish Professors & Doctors for Human Rights (SWEDHR)
Anders Romelsjö, professor emeritus, aktiv i ”Stödgruppen för Julian Assange”
Arne Ruth, f.d. kulturchef på Dagens Nyheter
Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.
Gå med i vår opinionspanel du också
Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.