Debatt

M är en blek kopia av Sverigedemokraterna

Replik från SD till Moderaterna om migrationen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är för lite. Det är för sent. Tills Moderaterna i handling visar att de menar allvar – till exempel genom att samtala med oss som i viss mån delar viljeinriktning – är deras utspel ett slag i luften, skriver Jimmie Åkesson och Paula Bieler (SD) i en replik till Moderaterna om migrationen.
Det är för lite. Det är för sent. Tills Moderaterna i handling visar att de menar allvar – till exempel genom att samtala med oss som i viss mån delar viljeinriktning – är deras utspel ett slag i luften, skriver Jimmie Åkesson och Paula Bieler (SD) i en replik till Moderaterna om migrationen.

DEBATT

DEBATT. Moderaterna har i en debattartikel (29/8) lanserat sina ingångsvärden inför den parlamentariska migrationsutredning som startar nästa vecka. Det är naturligtvis bra att det finns tecken på tillnyktring. Partiets position är i dag en annan än när dåvarande migrationsminister, Tobias Billström, fick en rejäl uppsträckning av statsminister Reinfeldt efter att ha nämnt ordet volym i samband med invandringspolitiken. Nu talas det istället öppet om behovet av att strama åt asylmottagandet. Men tyvärr tvingas vi konstatera att de åtgärder som presenterats kommer minst tio år för sent och att ambitionsnivån är alldeles för låg, givet dagens kritiska läge.

Den ansvarslösa invandringspolitiken har skadat Sverige på djupet. Den har slitit sönder och splittrat. Det sociala kontrakt som är själva förutsättningen för att vårt land skall fungera utsätts för så hårda påfrestningar att det är på väg att gå itu. Kommuner går på knäna, medborgare flyttar på grund av otrygghet, vårdköerna växer och polisen hinner knappt med ens de absolut grövsta brotten.

För att råda bot på detta krävs krafttag. På riktigt. Moderaternas halvmesyrer räcker inte till. De framstår i själva verket mer som ett sätt att positionera sig inför kommande förhandlingar, än seriösa förslag i syfte att skapa ordning och reda i migrationspolitiken. Frågan är hur långt Moderaterna verkligen har förflyttat sig från tiden då man lade sig platt för småpartiers önskemål om en kravlös invandring. Från tiden då höga partiföreträdare – samma företrädare som leder partiet i dag – hyllade en retorik om öppna hjärtan. Säger man det som tilltalar eller det man verkligen tror på?

Moderaterna har mycket att bevisa.

Till skillnad från Moderaterna är Sverigedemokraterna ett parti att lita på. Vi har under decennier byggt upp och förfinat breda handlingsprogram, fyllda med skarpa och precisa åtgärder, för att stegvis få kontroll över den urartade situation vi befinner oss i. Moderaternas stora nyhet är inte en sådan åtgärd. Ett volymmål för asylmottagningen om 5 000 till 8 000 asylsökande per år tyder på en för låg ambitionsnivå. Vår bestämda uppfattning är att asylmottagandet i Sverige måste sträva efter en nollnivå. Vi måste sända ut en stark och tydlig signal om att det inte är i Sverige asyl ska sökas.

Den hjälp som personer på flykt så desperat behöver ska inte kräva att de förflyttar sig över halva jorden. Särskilt inte till ett land med så djupgående och eskalerande slitningar som Sverige. Faktum är att vårt land i dag inte ens klarar av att ge ett fungerande mottagande, än mindre ett värdigt välkomnande in i samhället. Tvärtom behöver vi få till ett fungerande återvändande och åtgärda de problem vi har innan ytterligare mottagande ens kan diskuteras.

Detta är själva ryggraden i en ansvarsfull migration- och integrationspolitik. Det måste finnas förutsättningar att bli en del av den svenska gemenskapen. Det gör det inte i dag.

Betyget på Moderaternas ingångsvärden kan inte bli annat än ett svagt godkänt. Det är flera förslag som går i rätt riktning; en uppvärdering av medborgarskapet, skärpta krav på återvändande efter avslag och tydliga restriktioner kopplade till välfärdsförmåner. Men det är otillräckligt. Det är för lite. Det är för sent. Tills Moderaterna i handling visar att de menar allvar – till exempel genom att samtala med oss som i viss mån delar viljeinriktning – är deras utspel ett slag i luften. Det finns en positiv rörelse, men alltför mycket kvarstår. Partiet är fortsatt bara en blek kopia av Sverigedemokraterna.


Jimmie Åkesson, Partiledare (SD)
Paula Bieler, Migrationspolitisk talesperson (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Integrationen i Sverige

LÄS VIDARE

Lyft för SD – efter skjutningar

ÄMNEN I ARTIKELN

Integrationen i Sverige

Sverigedemokraterna

Paula Bieler

Jimmie Åkesson

Migrationspolitik

Invandringspolitik

Integrationspolitik