Sverige ska inte vara paradis för gangsters

Polis: Egna ansvaret måste uppvärderas och straffen höjas

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det egna ansvaret måste uppvärderas och straffen höjas, mycket och omedelbart. När en kriminell hålls borta från gatan försvinner både hans brottslighet och hans påverkan på sin omgivning, skriver polisen Nadim Ghazale.
Det egna ansvaret måste uppvärderas och straffen höjas, mycket och omedelbart. När en kriminell hålls borta från gatan försvinner både hans brottslighet och hans påverkan på sin omgivning, skriver polisen Nadim Ghazale.

DEBATT. En tolvårig flicka mördas i min huvudstad några dagar innan mitt forna hemlands huvudstad sprängs i luften. Två i varsitt land traumatiserande händelser och politiska misslyckanden, men där slutar också likheterna. Den ena hemskheten enar ett folk som i decennier varit splittrat, krigsskadat och svältfött på alla former av trygghet.

Den andra hemskheten gör precis som liknande avskyvärda dåd gjort de senaste åren, splittrar och sliter oss ytterligare itu.

Libanon har aldrig haft förutsättningarna, och de få chanser man fått har man aldrig förvaltat. Mindre än Skåne och geografiskt fast i en krutdurk mellan svurna dödsfiender sen Jesus föddes.

Sverige däremot har haft alla förutsättningar. En historia av fred, solidaritet och ekonomisk tillväxt som man förvaltat väl och varit mycket givmilda med till sin omvärld.

Men Sverige behöver fokusera inåt nu. Omvärlden måste få vänta för vi behöver läka.

Vår befolkning har de senaste åren förändrats och oavsett vad man tycker om det är det väldigt lite vi kan göra åt saken. Vår skola, sjukvård, säkerhet, bostäder, ja hela vårt nya samhälle måste få återuppbyggas och dimensioneras om. För just nu ser jag en utveckling som är djupt sorglig och oroväckande.

Tonen höjs hela tiden och retoriken blir allt hårdare, mer nedlåtande och avhumaniserande. Medmänsklighet och humanism används i dag som föraktfulla epitet. Synen på människovärde är på väg åt fel håll. Vänner blir fiender framför mina ögon. Interaktionerna och samtalen blir färre och vår egen bubbla större.

Vi behöver hitta nya gemensamma grunder att stå på, en ny sorts gemenskap som fler kan identifiera sig med. Jag läste en otroligt bra text av Hanne Kjöller som satte fingret på något viktigt. Något värt att bygga på och som kan ena oss.

Språk och kriminalitet.

Språket är huvudnyckeln. Det finns inget konstigt med att ställa krav på motprestation för att få ta del av allt vad Sverige har att erbjuda. Det finns heller inga ursäkter för att inte lära sig språket. Lär dig språket och bli svensk.

En annan sak att bygga på är att Sveriges inte ska vara ett paradis för gangsters.

Skötsamhet har ingen hudfärg, ursprung, religion eller kön. Uppgradera skötsamhet men framför allt degradera misskötsamhet. De flesta begriper att ingen föds till mördare, man fostras till det. Sedan har man alltid ett eget och medvetet val. Det råder ett 50/50-förhållande, vill jag påstå.

Det egna ansvaret måste uppvärderas och straffen höjas, mycket och omedelbart.

Inte främst ur preventivt syfte – men inlåsning funkar. När en kriminell hålls borta från gatan försvinner både hans brottslighet och hans påverkan på sin omgivning. Kriminella skapar brottslighet och brottslighet skapar mördare.

Med en gemenskap som bottnar i ett inkluderande och brett respekterat samhällskontrakt gör det inte så mycket med lite friktion. Vi kommer klara oss bra ändå. Det är avsaknaden av gemensam grund som skrämmer. Ett vakuum som kan utvecklas till en tickande bomb som till slut briserar. Vi har sett det förr, vi såg det nyss igen.


Nadim Ghazale, polis, föreläsare och expert i SVT:s ”Veckans brott”


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE