Debatt

Därför är Malmö Pride viktigare än någonsin

Centerpartiet: Vi ger aldrig upp striden här – och i världen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Nu drar Malmö Pride igång. Coronakrisen gör att sättet vi visar vår kamp förändras något – men vi ger aldrig upp striden. I Malmö, i EU-parlamentet och i riksdagen, skriver Abir Al-Sahlani, Fredrick Federley, Niels Paarup-Petersen och Charlotte Bossen.
Nu drar Malmö Pride igång. Coronakrisen gör att sättet vi visar vår kamp förändras något – men vi ger aldrig upp striden. I Malmö, i EU-parlamentet och i riksdagen, skriver Abir Al-Sahlani, Fredrick Federley, Niels Paarup-Petersen och Charlotte Bossen.

DEBATT

DEBATT. Nu är det äntligen återigen dags för Malmö Pride. År 2020 och på grund av coronakrisen är det en annorlunda pridefestival, med en parad på nätet i stället för ute på gatorna. Men frågan är om inte hbtqia+-frågorna är särskilt viktiga just i år. I Skåne och Europa.

Hbtq-frågorna är både på frammarsch och på tillbakagång internationellt. Vi ser att flera av världens länder har tagit stadiga kliv framåt. Nordirland, Costa Rica och Taiwan är tre exempel där de första samkönade äktenskapen tog plats i år. Men på flera platser så kränks homosexuellas rättigheter.

Blickar vi ut mot våra grannländer ser vi att läget är skakigt på flera platser. Allra värst är Polen som under kort tid har fått 100 kommuner som numera är klassade som hbtq-fria zoner. I början av augusti arresterades dessutom 48 hbtq-aktivister på minimala grunder i landet.

I sex medlemsländer av EU är det fortfarande inte fullt ut lagligt med äktenskap eller civila partnerskap mellan samkönade. Flera medlemsstater godkänner inte heller giftermål mellan samkönade från andra EU-länder. Vilket är ett problem vi måste ta tag i på EU-nivå, eftersom den fria rörligheten måste gälla för alla.

Svenska homosexuella par kan inte tappa sin legala status som familj när de åker från ett europeiskt land till ett annat. Har de dessutom barn, och olyckan är framme, kan detta bli ett riktigt stort problem när det gäller regler angående anhöriga, vårdnadshavare och erkännande av adoption av ett samkönat par.

Men det är inte bara utomlands som hbtq-rättigheter ifrågasätts. I det Sverige som SD vill se så hissas inga prideflaggor och man vill stoppa diskussioner om hbtq-frågor. I de, lyckligtvis få, kommuner där SD ges inflytande tas flera steg tillbaka mot historien. Det är en skrämmande utveckling.

Av den anledningen får vi aldrig sluta kämpa för ett öppet samhälle. Vi tar kampen i alla de EU-länder där det fortfarande inte är lagligt. Vi tar kampen i alla de kommuner där SD försöker vrida tillbaka klockan. Det är upp till oss alla att se till att frågan fortsatt ligger högt upp på den politiska agendan, både här lokalt i kommunen och internationellt. Att vi fortsätter att kontinuerligt bekräfta hbtq-rättigheter har aldrig varit viktigare.

Centerpartiet står stolt upp för allas rätt att älska den man vill. Coronakrisen gör att sättet vi visar vår kamp förändras något – men vi ger aldrig upp striden. I Malmö, i EU-parlamentet och i riksdagen.


Abir Al-Sahlani, Europaparlamentariker (C)
Fredrick Federley, Europaparlamentariker (C)
Niels Paarup-Petersen, riksdagsledamot (C)
Charlotte Bossen, gruppledare i kommunfullmäktige Malmö (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Malmö

LÄS VIDARE

DEBATT Malmös skattepengar får inte gå till sabotage

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö

Pride

Hbtq

Niels Paarup-Petersen

Fredrick Federley

Abir Al-Sahlani

Centerpartiet