Debatt

Då var SD:s inflytande inget problem för MP

Replik från Centerpartiet efter kritiken från Stenevi och Bolund

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Under den här mandatperioden har MP regerat vidare med två ändringsbudgetar som SD haft direkt inflytande över. Då lämnade partiet inte regeringen. Frågan är varför man väljer att göra det nu? Replik från Linda Modig, Centerpartiet.
Under den här mandatperioden har MP regerat vidare med två ändringsbudgetar som SD haft direkt inflytande över. Då lämnade partiet inte regeringen. Frågan är varför man väljer att göra det nu? Replik från Linda Modig, Centerpartiet.

DEBATT

REPLIK. Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi försöker skylla ifrån sig på Centerpartiet, i stället för att ta ansvar för att deras parti fällde Sveriges första kvinna som statsminister, som majoriteten i Sveriges riksdag förra onsdagen valde.

Senast Miljöpartiet var i opposition fick de, tillsammans med de andra rödgröna partierna, ett aktivt stöd av Sverigedemokraterna för att göra förändringar i Alliansens budgetar.

Under den här mandatperioden har MP regerat vidare med två ändringsbudgetar som SD haft direkt inflytande över.

Då lämnade partiet inte regeringen. Frågan är varför man väljer att göra det nu, när en lång och oviss valrörelse står för dörren?

Den senaste mandatperioden har Centerpartiet tagit enormt ansvar för att Sverige ska kunna regeras. Centerpartiet är en liberal kraft i mitten av svensk politik, som är garanten för att Sverige har en regering som inte är beroende av Sverigedemokraterna.

Vi är det enda allianspartiet som säger nej till förhandlingar och samarbeten med främlingsfientliga högerpopulister, istället vill vi se en politik som är förankrad i mitten av svensk politik.

Den stora politiska turbulens som varit sedan i somras visar på effekterna av att så många partier gjort sig beroende av SD och V.

Centerpartiet menar i stället att det finns en annan väg. En väg som skapar förutsättningar för stabila och handlingskraftiga regeringar, som på riktigt kan ta tag i Sveriges samhällsproblem. Då krävs en regering som regerar i mitten, som inte kantrar åt vare sig höger eller vänster.

Sverige styrs bäst utan att främlingsfientliga högerpopulister får nycklarna till Rosenbad, men också utan en radikal vänsterpolitik med chockhöjda skatter, hinder för småföretagen och begränsad valfrihet.

Centerpartiet har konsekvent röstat på vår egen politik och på politik som vi varit med och förhandlat fram inom Alliansregeringen och Januariavtalet, utan vare sig SD eller V.

Vi har konsekvent arbetat emot att ge SD regeringsinflytande.

Vi gjorde det efter valet 2018 efter en rekordlång regeringsbildning. Vi gjorde det vid omröstningen i somras när Liberalerna tyvärr lämnade Januariavtalet. Vi gjorde det i onsdags och går när vi valde att släppa fram en S-ledd regering.

Vi tar därmed ansvar för att Sverige får en regering fram till valet 2022. Vi fortsätter att hålla SD borta från regeringsmakten. Och vi driver på för mer liberal centerpartistisk politik.

Fram till valet är vi öppna för att hitta lösningar på olika frågor, såväl med regeringen som med de andra allianspartierna, samt sträva efter att inte ger ytterkanterna inflytande.

Att andra partier väljer att inleda ett nära samarbete och förhandlingar med SD är djupt beklagligt. Det får dessa partier själva ta det fulla ansvaret för.

Det är genom mer samarbete i mitten som Sverige kan få stabila och fungerande regeringar som kan presentera förslag som gör Sverige bättre.


Linda Modig, förste vice ordförande Centerpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Regeringskrisen 2021

LÄS VIDARE

DEBATT Att C ger SD inflytande är obegripligt för oss

ÄMNEN I ARTIKELN

Regeringskrisen 2021

Centerpartiet

Sverigedemokraterna

Miljöpartiet

Per Bolund

Märta Stenevi