Jag vill se ökad rörlighet inom EU

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-02-07

Fredrick Federley (C): Två miljoner jobb är lediga – vi flyttar för lite

Federley (C).

För tio år sedan pratade Socialdemokraterna om ”social turism” framför ”fri rörlighet”. För att blidka LO tog de strid för övergångsregler för nya EU-medborgare istället för fokusera på att stärka den svenska och europeiska arbetsmarknaden.

Då var Centerpartiet det enda parti som på allvar stod upp för tanken om ett öppet och konkurrenskraftigt Europa och sa nej till Socialdemokratisk protektionism. Vi vann den striden och lyckades behålla öppenheten och främja jobben.

Vi har under tio år fått bekräftat att rädslan för social turism var fel. Tyvärr har Stefan Löfven och LO återigen anammat Göran Perssons tongångar, och vill göra det svårare för människor att komma till Sverige och arbeta. Det är helt fel väg att gå och en anmärkningsvärd hållning för ett parti som så enträget påstår sig värna jobben.

Siffror som EU-kommissionen presenterade i slutet av förra året visar, svart på vitt, vad effekten av Stefan Löfvens politik skulle bli. Enligt kommissionens rapport om den europeiska arbetsmarknaden finns det i dag över två miljoner jobb som inte tillsätts på grund av en bristfällig rörlighet inom EU. Vi är helt enkelt för dåliga på att flytta på oss.

Det beror i stor utsträckning på att det fortfarande finns för många och krångliga regler på den europeiska arbetsmarknaden.

Rapporten slår också fast att de EU-medborgare som är beredda att flytta på sig dit jobben finns är nettobidragsgivare till välfärdssystemet i det land de flyttar till och arbetar i. De ger mer i skatteintäkter än vad de kostar enkelt uttryckt. Fjärran från den sociala turism som Socialdemokraterna så högljutt hotade med för ett decennium med andra ord.

Trots att vi nu har hårda fakta som visar att en ökad rörlighet både ger den enskilda människan en möjlighet att förbättra sitt liv och stärker EU:s konkurrenskraft, väljer Löfven och LO att blunda för verkligheten. I stället väljer de att, tillsammans med Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna, driva på för ett socialt protokoll som skulle skapa ännu fler regler och murar på den europeiska arbetsmarknaden. De väljer att satsa på populism istället för på fler jobb i Europa. Det är kortsiktigt tänkande och gynnar vare sig Sverige eller EU.

Tyvärr är inte Socialdemokraterna och LO ensamma om att vara dåligt pålästa om hur verkligheten i EU ser ut. I Storbritannien hotar premiärminister David Cameron med en invasion av bidragstagare från öst som dränerar det brittiska välfärdssystemet på pengar. Han vill därför se ändrade regler, så att enskilda länder kan förvägra utländska medborgare exempelvis bostads- och barnbidrag. Ytterligare hinder på den europeiska arbetsmarknaden för att motverka ett problem som alltså inte ens existerar.

Det får vara slut på misstänkliggörandet mot våra europeiska grannar nu. Ska Sverige och Europa komma starkare ur den ekonomiska krisen måstes vi räkna på värdet av varje jobb. Då kan vi inte se till nationella särintressen. För mig och Centerpartiet är det självklart att jobba för att minska regelkrånglet, riva hindren och öka öppenheten i EU. Vi vill göra det ännu enklare att arbetskraftsinvandra både till och inom EU. För oss är nämligen öppenhet och alla människors möjlighet att få ett jobb och göra rätt för sig alltid viktigare än nationalitet och ursprung.

Vi kommer fortsätta att värna den fria rörligheten och stå upp som en tydlig motpol mot både Stefan Löfvens och David Camerons jobbfientliga EU-politik. För vi vet idag, precis som för tio år sedan, att det är med öppenhet mot omvärlden och fler människor i arbete som vi bygger ett starkt Europa.

Fredrick Federley (C)

Riksdagsledamot

Kandidat till Europaparlamentet

Följ ämnen i artikeln