Juholt ger inte S nya röster

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jonas Morian är besviken på valberedningens förslag

Håkan Juholt föreslås av valberedningen att bli ny socialdemokratiskpartiledare. Till partisekreterare föreslås Carin Jämtin. Personligen blir jag väldigt besviken om detta också blir partikongressens beslut.

Jag tror helt enkelt inte att de två förmår att utveckla den socialdemokratiska politiken, värva nya medlemmar och locka tillbaka tillräckligt många väljare för att (s) ska kunna vinna valet 2014.

Juholt är alltså mannen som torpederade Mona Sahlin efter valet och sågar talet om förnyelse av partiet. Det här är knappast önskvärda meriter för någon som har att ta över ett parti i kris.

Jämtin är sedan 2006 oppositionsborgarråd i Stockholm och vice ordförande i kommunstyrelsen. Hon är dessutom gruppledare för s-gruppen i kommunfullmäktige. Socialdemokraterna i Stockholm gjorde senast ett historiskt dåligt val och fick bara 25 mandat i fullmäktige – att jämföras med moderaternas 38. Jämtin har inte heller gjort något större intryck alls som oppositionspolitiker.

Så hur har valberedningen kunnat landa i just dessa två? Svaret är att den utdragna processen med att få fram en ny s-ledning framförallt handlat om att ena ett splittrat parti. Det är inifrånperspektivet som fått råda, inte bedömningar om hur socialdemokratin ska få tillbaks sina förlorade väljare och gärna också locka nya.

Håkan Juholt har varit jokern i leken när namn efter namn som förts fram blockerats av olika konstellationer av partidistrikt, däribland Juholts eget Kalmar län. Falangstrider har bakbundit valberedningen, och till slut hamnade man rätt långt ned på önskelistan. Varken han eller Jämtin är rimligen första-, andra- eller ens tredjehandsalternativet. Det var i stället de som återstod när alla andra föll bort.

Jag har svårt att se hur nu socialdemokratin ska bli ett förstahandsalternativ för väljarna 2014.

Publisert: