Vi beskrivs som sexmonster

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Stefan Moberg: Media ger helt fel bild av oss vanliga hbt-människor

Så har årliga ”hbt-Sverige” (och i år även Europa) visat upp sig i Stockholm!

Men vi är många som inte ställer upp på den generaliserande bild som speglas i medierna under Pride.

Enligt studier är cirka 7-10 procent av Sveriges befolkning, alltså mellan 700 000-800 000 personer, hbt-människor. RFSL har i dag cirka 5 000 medlemmar. Stockholm Pride säljer omkring 15 000 biljetter. Mindre än två procent av oss hbt:are är med andra ord med i RFSL eller deltar i Stockholm Pride. Denna siffra visar att bilden av oss hbt:are inte är representativ.

Att visa att det finns hbt-personer i vårt samhälle är ett måste. Vi finns mitt ibland alla andra människor, på alla platser, alla arbeten och framför allt – vem som helst omkring dig kan vara en hbt-person.

Själv får jag många kommentarer när människor får reda på att jag är bög, ”det kunde man inte tro eller se” eller liknande. Precis som att man kan se att någon är homosexuell.

Ja, på en del kan man det, men de är så väldigt få. Och just dessa få är de som visas upp i medierna under Pride. Fjolliga, läderbögar, manliga flator, extrema transor och så vidare – så extremt som det bara går.

Sen har vi den självutnämnda hbt-eliten som påstår att ALLA hbt-människor lever och är som de. Där oftast det sexuella är den del som lyfts fram.

Och det är den bilden som övriga har på sina näthinnor när de tror sig veta hur en bög, flata, trans- eller bi-person ser ut. Och det är den bilden som är SÅ FEL!

Det är den bilden vi andra som inte är så ”extrema” inte kan identifiera oss med, den bilden som finns på arbetsplatser, i hemmen, i samhället och framför allt hos de personer som vi och medierna kallar HOMOFOBER!

Visst är det fler och fler som lever öppet, men det är inte tillräckligt många som ens vågar förknippas med ordet bög, flata, bi eller trans pga andra människors syn på oss såsom sexdårar och extrema sexmonster! För det är så övervägande många svenskar ser oss, som vi visas upp i medierna i och runt Pride.

Jag är i dag 44 år och har själv levt i ”lögn” för mig själv som heterosexuell för att det var lättast att leva så, jag har två barn som i dag är i övre tonåren, lever ihop med min kille som är betydligt yngre än jag.

Och har både hetero- och hbt-vänner, grannar, arbetskamrater, barnens kompisar, familj och släkt... och ingen har någonsin sett oss såsom annat än två människor som lever, bor ihop och älskar varandra precis som vilket annat par som helst! Och ingen har problem med detta.

Barnens kompisar tycker vi är så mycket ballare och snällare än andra föräldrar och vi har oftast huset fullt av deras kompisar, och de ser inga problem med oss trots att de själva är tuffa och balla grabbar – men, och det är ett inte så litet men... ”Man skulle aldrig kunna tro att ni är bögar!” är en kommentar som vi eller våra barn får höra.

Men vi ser inte ut som bögar eftersom vare sig bögar eller flator ser ut på något speciellt sätt. Det är en mediebild som måste förändras, exempelvis så här:

Ge oss chansen att inte bara visas upp i sammanhang där det mesta handlar om sexuella anspelningar.

Sluta diskriminera oss, låt oss ha samma rättigheter och skyldigheter som övriga människor: giftermål, rätt att donera organ och blod mm.

Ge skolorna mer information om hbt och besök av hbt-personer i större utsträckning, men även undervisning i sexualkunskap och då hbt-frågor.

Fler som engagerar sig inom Pridestyrelsen och RFSL-styrelsen. Personer som kan identifiera sig med och värna om vad hbt:are står för generellt.

Viktigaste av allt: VÅGA STÅ FÖR DEN DU ÄR! Som hbt:are är det viktigt att vi visar oss, att vi tar plats, att vi inte bara figurerar på slutna ställen såsom g-klubbar, Pride Park och i hemmet, utan går ut på stan, på vanliga ställen och gör dessa ställen till ett ställe för ALLA och inte utifrån vilken sexuell läggning man har.

Men framför allt SEXUALISERA inte hela tiden de platser du tar dig till. För då är vi på ruta ett igen där hbt:are är sedda som bara SEX och inget annat.

Dagens debattör

Stefan Moberg

44 år, trädfällare, Saltsjö-Boo.

Publisert: