Kostråd ska ha vetenskaplig grund

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Livsmedelsverket svarar Lars-Erik Litsfeldt

En kolhydratfattig kost med högt fettinnehåll kan på kort sikt leda till viktminskning, men de långsiktiga hälsoeffekterna är okända. Seriösa kostråd måste vila på vetenskaplig grund och ta hänsyn till att olika typer av kolhydrater och olika typer av fett har skilda hälsoeffekter. Att ge generella råd om en ökad fettkonsumtion är oansvarigt.

I en debattartikel (3 december) hävdar författaren Lars-Erik Litsfeldt att Livsmedelsverkets kostråd saknar vetenskaplig grund. Sanningen är den motsatta. Kostråden baseras på analyser av tusentals vetenskapliga studier och revideras regelbundet av en stor grupp experter från universitet och myndigheter i samtliga nordiska länder.

Litsfeldts debattartikel handlar till stora delar om övervikt, vilket utan tvekan är ett allvarligt och växande folkhälsoproblem. Men tyvärr ser vi en oroande sammanblandning av kostråd och bantningsmetoder. Man kan inte använda kortsiktiga bantningsmetoder som generella kostråd för barn och vuxna.

Debattören menar att den ökande fetman beror på att andelen kolhydrater i kosten är för stor och för fram sumobrottarnas viktökningsdiet som exempel. Livsmedelsverkets analys är att den ökande fetman beror på en alltmer stillasittande livsstil i kombination med ökad konsumtion av godis, snacks och läsk samt en generellt större tillgänglighet till mat. För att undvika övervikt gäller det att ha balans mellan den energi man tillför kroppen och den energi man gör av med – det gäller även sumobrottare.

Inom ramen för denna grundläggande energibalans ger Livsmedelsverket vägledning om vilken kost man bör välja. Forskningen ger klara belägg för att det finns både bra och dåliga kolhydrater. Samma sak är det med olika typer av fett. Litsfeldts generella råd om att äta mer fett och mindre kolhydrater saknar vetenskaplig förankring.

Enligt Litsfeldt styrs Livsmedelsverkets kostråd av en livsmedelsindustri som skulle ha ett särskilt stort intresse av att sälja kolhydrater. Det enda som styr Livsmedelsverkets kostråd är ett omfattande internationellt vetenskapligt underlag och ett analysarbete som genomförs på universitet och myndigheter i samtliga nordiska länder. I praktiken riktar Litsfeldt sin anklagelse mot den samlade vetenskapen.

Vi ser gärna att de vetenskapliga studier och den sammanfattande analys som ligger till grund för Livsmedelsverkets kostråd granskas av så många som möjligt. Vi välkomnar även debatt på området, men den bör föras med sakliga argument och vila på vetenskaplig grund.

Inger Andersson, generaldirektör Livsmedelsverket
Ulf Bohman, chef nutritionsavdelningen Livsmedelsverket

Publicerad: