ÅSIKT

Löfven klarar sig inte utan Hadzialic

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Debattören: Avgången bäddar för en tung comeback – troligen redan före valet 2018

Foto: Att Hadzialic ändå själv bestämde sig för att rakryggat och ärligt betala det höga priset för sitt misstag har stärkt hennes ställning och förtroende kraftigt, skriver debattören.

DEBATT. Aida Hadzialics avgång kan märkligt nog bidra till att stärka både hennes egen ställning och Socialdemokraternas förutsättningar i framtiden. Det beror dels på det sätt som hon hanterade den sannolikt värsta krisen i sitt politiska liv. Men också på att hon har varit både modig och uppskattad som minister. Nu talar mycket för att hon kan komma tillbaka i en ännu tyngre position framöver.

Den orimligt oförlåtande attityden och illusionen om felfria politiker som har präglat det svenska offentliga samtalet är visserligen djupt problematisk. Det riskerar att bidra till att många unga, kloka och rakryggade människor vänder politiken ryggen. Om vi vill ha bra politiker, oavsett partitillhörighet, behöver vi kunna acceptera mänskliga misstag.

Det är fel att förringa rattonykterhet. Alla som har förlorat en nära anhörig i trafiken på grund av onyktra förare kan vittna om hur viktigt det är att förebygga sådana tragedier.

Den som bryter mot detta ska betala ett pris. Straff ska dömas ut. Kritik ska riktas. Lärdomar ska dras. Men är det som fick Aida Hadzialic att avgå verkligen så oförlåtligt att en uppskattad och kompetent politiker ska tvingas lämna sitt uppdrag? Egentligen inte. Men att Hadzialic ändå själv bestämde sig för att rakryggat och ärligt betala det höga priset för sitt misstag har stärkt hennes ställning och förtroende kraftigt.

Politik är en förtroendebransch. Men frågan är egentligen om vi inte bör ha större förtroende för frispråkiga och rakryggade politiker som starkt erkänner, står för och ber om ursäkt för sina misstag än mer försiktiga, som framstår som helt felfria. Framför allt bör vårt förtroende bygga på vad de åstadkommer politiskt.

Nu kommer två intressanta processer att följa: Hadzialics efterträdare respektive Hadzialics egen framtid.

Ett alternativ är givetvis att låta exempelvis tillförordnade efterträdaren, högre utbildningsminister Helene Hellmark Knutsson, ta över gymnasieportföljen också permanent. Men om Löfven vill utse en efterträdare till Hadzialic, så borde det enligt socialdemokratisk tradition bygga på ett antal kriterier.

Framför allt bör det vara en kvinna. Med utländsk bakgrund. Och ung. Gärna från södra Sverige. Helst med erfarenhet som kommunalråd. Dessutom bör efterträdaren ha en stark ställning i partiet och ha massmedial lyskraft. Och kompetent.

Några namn som säkert kommer att nämnas är Malmös uppskattade kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh, hennes stabschef Luciano Astudillo, eller tungviktarna i riksdagsgruppen Tomas Eneroth och Berit Högman, liksom Utbildningsutskottets ordförande Lena Hallengren (som även har ministererfarenhet) eller Löfvens högra hand Emma Lennartsson. Kalmars kommunalråd Johan Persson, Norrköpings dito veteranen Lars Stjernkvist, SKLs ordförande Lena Micko, LOs vice ordförande Therese Guovelin eller partisekreteraren Carin Jämtin är också intressanta alternativ.

Alla dessa uppfyller flera av de önskemål som kan ställas. Men det är omöjligt att hitta någon som uppfyller alla. Det finns visserligen en som gör det. Men hon har just lämnat in sin avskedsansökan.

Vad händer då med Hadzialic? Den uppskattning och respekt som har visats henne från såväl partivänner som politiska motståndare, journalister och väljare de senaste dagarna skapar goda förutsättningar för att hon ska kunna göra en tung comeback. Jämförelsen med Mona Sahlins avgång 1995 är inte helt orimlig.

Frågan är om denna comeback kommer före eller efter valet 2018. Jag sätter en peng på att partiet inte känner att det klarar sig utan henne ända tills efter valet. På vilken post, och i vilken roll är dock för tidigt att spekulera kring. Men i valrörelsen 2018 lär Aida Hadzialic ha en framskjuten position.

Daniel Färm, rådgivare inom strategisk kommunikation på Public Society och tidigare politisk rådgivare till flera S-ministrar, partiledningar med flera

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.