ÅSIKT

Vi ska inte betala för att skydda extremister

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Debattören: Det är lätt att vifta bort dem nu – men glöm inte historien

DEBATT. Regeringen måste sätta stopp för extremnationalistiska grupper som åberopar yttrandefriheten för att paradera och föra ut åsikter som strider mot mänskliga rättigheter. Svenskars skattepengar ska inte gå till att säkerställa tryggheten för extremister som inte är för grundläggande demokratiska värderingar. Det strider mot vår demokratiska värdegrund.

Med detta sagt, ser vi i dag hur länder världen över fråntar sina invånare deras medborgerliga rättigheter genom att strypa deras chanser till yttrandefrihet. I Iran väger inte en kvinnas vittnesmål i en rättssal lika tungt som en mans, utan det krävs två kvinnor för att vägas in likvärdigt. I Nigeria är det lagligt att slå sin fru i "korrigeringssyfte" och i Saudiarabien får kvinnor inte köra bil.

Kvinnofientligheten är ett exempel för att på bästa sätt illustrera förtrycket mot mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. Sverige är ett av de mest jämställda länderna i världen. Vi stoltserar med detta. Och varför inte? Vi är grymma på jämställdhet. Jag är stolt över det när jag reser utomlands och möter kvinnor som avundas den svenska mentaliteten.

Men det finns en fara i att tro att Sverige skulle vara immunt mot kvinnofientlighet och brott mot mänskliga rättigheter.

I Iran tog ett muslimskt parti makten under ledning av ayatolla Khomeini efter shahens fall 1978-79. Kvinnorna och den iranska befolkningen trodde aldrig de skulle bli tvingade till något, de såg shahens fall som något positivt. Vad hände? I dag är kvinnor i Iran påtvingade slöja i offentliga rum och landet styrs med lagar grundade i sharia.

För att inte tala om Tyskland som två gånger under historiens gång upprepat samma misstag. Där visar man i dag nolltolerans mot extremister.

Vad är det som säger att en helomvändning i vardagen inte skulle kunna ske i Sverige? För mig har det i alla fall bevisats att historien tenderar att upprepa sig. Stoppar man inte extremistiska partier och grupperingar i tid kan det få förödande effekter i ett samhälle.

Oavsett om det är nationalistiska, vänsterradikala eller extrema islamistgrupper, ska vi aldrig acceptera att dessa paraderar på våra gator. Vi ska inte acceptera att de rekryterar och gör reklam för sina avskyvärda intressen. Extremistiska tankar och idéer behöver bromsas tidigt innan de får fäste.

Vi behöver se ett krafttag från vår regering och åberopa totalförbud och nolltolerans mot frammarschen av extremister och fundamentalister av alla slag. Det är inte att förneka demokrati, det är att främja den.

Slutligen, svenska skattebetalare ska inte bekosta kränkande och nedvärderande påhopp mot mänskliga rättigheter och mot de lagar och regelverk våra värderingar vilar på. Det är förödande att dessa extremister tillåts få en plats att uttrycka sina "värderingar" som i grunden är olagliga och strider mot svensk lagstiftning.

Man kanske skrattar åt dem nu, viftar bort deras betydelse i samhället. Men man får aldrig glömma historien, aldrig glömma det som en gång varit. För vare sig man vill det eller inte kan det hända igen.

Antonia Jaksic

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.