ÅSIKT

Jag behöver det oförklarliga

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
1 av 2
DEBATT

1900-talet skapade den rationella människan och det rationella samhället. Allt skulle förklaras vetenskapligt. Barn och gamla skulle skötas rationellt, sjukvården organiserades efter näringslivets löpande bandprincip. Skolan byggdes upp på de naturvetenskapliga teorierna och allt som inte kunde förklaras betecknades som flum.

Mycket kan förklaras. I dag har till exempel evolutionsteorin och forskningen kring den kommit så långt att det kan bevisas att Gud inte skapade världen.

Men om nu en väldigt massa människor tror på Gud och vill att han ska ha skapat världen - låt dem göra det.

Varför ska vi fnysa så förskräckligt åt människor som säger sig ha kontakt med andevärlden? Är vi rädda? Eller är vi så inskränkta att vi inte kan låta dessa människor ha sin tro och sin övertygelse ifred?

De gamla grekerna styrde hela sitt imperium efter astrologins teorier. Är inte det lite häftigt att de utvecklade så mycket tankar runt stjärnor och planeter? Personligen älskar jag sådant som inte går att förklara, jag behöver det i vårt rationella samhälle. Om det är ödet eller en tillfällighet som avgör när någon dör så har det egentligen ingen betydelse i det stora hela. Men om människor mår bra av att tro på ödet, låt dem då göra det - utan att förakta dem.

Förstå vad häftigt om det finns liv på andra planeter!

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM