ÅSIKT

Till snickarboa med Nobelgubbarna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
1 av 2
DEBATT

Jag har tänkt på festligheterna och ståhejet kring Nobelfesten. Nobelpriset har onekligen satt Sverige på världskartan. Det är ett unikt pris med status som många av världens vetenskapsmän och författare eftertraktar. När jag såg prisutdelningen tänkte jag att det är ungefär som en film från Hollywood.

Särskilt när pristagarna uppmanas att hämta priset från ”his majesty the king”. Det måste vara exotiskt att få komma till detta lilla land i nord och bli så uppvaktad och hedrad.

Samtidigt måste vi i Sverige ha lite distans till ståhejet. TV 4 som fick rättigheterna att sända från Nobelfestligheterna hade 18 timmars direktsändning. Puh, var det någon som orkade? Så alla dessa gubbar. Det är en skam att Sveriges Nobelkommittéer mest består av män och utser män som pristagare. Det är som om Edens lustgård bara hade Adam.

Så retade jag mig på underhållningen i år, Astrid Lindgren var temat på underhållningen. Hon ansågs aldrig fin nog som barnboksförfattare att få något Nobelpris. Hade hon levt hade hon aldrig hedrats.

Mina tankar gick till gamla tiders resande teatersällskap som fick komma in i salongerna lagom till kaffet. Annars var de mest stämplade som något katten släpat in.

Jag undrar vad Astrid skulle ha sagt? Kanske: till snickarboa med er gubbar!

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM