ÅSIKT

Riktiga män vet när en kvinna inte vill

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Upprop av 132 män som har fått nog:
Nu måste vi göra klart att vi inte tolererar skitstövlar

Varje dag våldtas kvinnor. Varje dag får svenska kvinnor fysiska och psykiska skador av mäns övergrepp. Ett fåtal fall leder till åtal och ännu färre fall leder till fällande domar.

I morgon, den 16 oktober, faller domen i det uppmärksammade våldtäktsmålet som kallas Stureplansmålet. Två män står åtalade för att ha våldfört sig på en ung kvinna som också skadades i underlivet.

Oavsett om männen fälls eller frias faller en skammens mantel över alla oss män. Det finns fortfarande, år 2007, män som slår och våldtar kvinnor.

Vi män som inte slår och inte våldtar har ingen kollektiv skuld i brottsligheten, men vi har ett gemensamt ansvar att försöka göra något åt eländet.

Vi måste förändra attityder och beteenden hos den minoritet bland män som inte respekterar kvinnor.

Vi måste ta debatten i fikarummen, på arbetsplatser, i glada vänners lag, på fotbollsläktaren, i omklädningsrum, på golfbanan och på barerna runt Stureplan. Låt oss ta debatten i vår närmaste omgivning om hur vi ser på en kvinnoförnedrande jargong och på våld.

Riktiga män vet när en kvinna vill och inte, och det är skitstövlar som inte förvissar sig om det. Det är skitstövlar som penetrerar en tjej som är så berusad att hon inte kan bedöma vad som pågår.

Låt oss den här gången hålla frågan vid liv längre än mediernas sökljus brinner. Om vi, i de sammanhang vi kan, talar högt och tydligt om vad vi tycker i dessa frågor är mycket vunnet.

Ingen man som slår eller våldtar ska känna minsta tvekan om att hans beteende möter förakt hos andra män. Att använda våld är i högsta grad omanligt.