ÅSIKT

Folkmassa före kunglig arvsmassa

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Peter Wixtröm
Allt fler anser att det är genom flit och kompetens man ska nå sina positioner, inte genom arv, skriver debattörerna.

Republikanska föreningen har med sin senaste undersökning kunnat visa att opinionen för monarkin faller, medan opinionen för demokrati och republik är en ökande trend. Allt fler människor ansluter sig till tanken att folkmassa ska gå före arvsmassa, liksom att kompetens ska gå före arv.

Demokrati och republik ligger i tiden. Det kan rojalisternas kalla trist och torrt. Men faktum kvarstår: allt fler människor har fått nog av monarkins gräddfiler. På ytan glittrar kungafamiljen fint och glamoröst, men under fasaden bubblar ett missnöje som säger att monarkin är fel och orättvis. Svenskarna är ett hårt arbetande folk och därför anser allt fler att det är genom flit och kompetens man ska nå sina positioner, inte genom arv.

Det finns framför allt tre orättvisor som upprör människor:

Den första är att kungen får sitt offentliga ämbete genom arv, nästan hälften av den svenska befolkningen vill se en demokratiskt vald statschef.

Den andra orättvisan är att kungen är den enda person som kan vända sig till svenska staten för att få sin dotters bröllop finansierat. Nästan 60 000 människor har slutit sig samman med Republikanska Föreningen på Facebook och uttryckt sitt missnöje med att folket måste betala för kungafamiljens bröllop.

Den tredje orättvisan som upprör är apanaget, som folket finansierar men inte får redovisat hur hovet spenderar de 60 miljoner kronorna av skattebetalarnas pengar. Många undrar varför offentlighetsprincipen inte sträcker sig in i kungahuset och varför kungen väljer att sätta sig över demokratins grundläggande spelregler, som handlar om insyn, öppenhet och transparens.

Under de senaste tio åren har stödet för monarkin minskat med nästan 30 procent, medan stödet för att avskaffa monarkin har ökat med över 100 procent. Om utvecklingen fortsätter i samma takt kommer en majoritet av svenska befolkningen att vilja avskaffa monarkin om dryga tio år. Denna verklighet kan komma tidigare än vi anar. Därför behöver alla politiska partier, både vänstern och högern, förbereda sig inför det faktum att svenska folket en dag kommer att säga att rättvisa går före glamour.

Peter Althin

Ordförande, Republikanska Föreningen

Mona Abou-Jeib Broshammar

Generalsekreterare, Republikanska Föreningen