Debatt

Missbruk riskerar öka vid avkriminalisering

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Replik om svensk narkotikapolitik

REPLIK. Det är bra att Björn Fries och Christina Gynnå Oguz gör klart att de inte vill legalisera narkotika. I stället vill de ”avkriminalisera bruket”, dvs den som bara använder droger själv ska inte betraktas som en brottsling som riskerar fängelsestraff.  De bortser dock från att en avkriminalisering riskerar att öka användningen och skadorna. I flertalet länder där innehav för eget bruk tillåts är användningen högre.

Genomsnittsåldern för att börja med cannabis inom EU är 16 år. De som själva söker hjälp och vård är i snitt 24 år gamla. På åtta år kan det bli allvarliga skador, ökat skolk, sämre betyg och fler avhopp från skolan. Dyrt för både den enskilde och samhället.

Det finns därför starka skäl att kunna gripa in tidigt. Information om riskerna och erbjudande om behandling räcker inte. Flertalet ungdomar som upptäcks använda cannabis behöver inte behandling. Men det behövs ett lagstöd i bakgrunden som erbjuder ett val: en påföljd i form av böter och en prick i belastningsregistret eller att ingå i ett program och uppvisa drogfrihet.

Enbart en avkriminalisering gör inte situationen bättre, tvärtom. Däremot behöver både tidiga insatser och vård förbättras. Fängelse som påföljd för den som bara använder droger själv, inte säljer till andra, skulle kunna tas bort, om lagen kan göras om, så att polisen fortfarande har möjlighet att ingripa med kroppsvisitering, drogtester och omhändertagande.

Det viktiga är att all icke-medicinsk användning av narkotika är förbjuden, och att påföljden motiverar till behandling och drogfrihet.

Staffan Hübinette

Lärare och författare

Per Johansson

Generalsekreterare för Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle

Kerstin Käll

Överläkare vid Beroendekliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping

Jakob Lindberg

Tidigare departementsråd i Socialdepartementet med ansvar för narkotikafrågor

Gabriel Romanus

Tidigare socialminister

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Narkotikapolitik

ÄMNEN I ARTIKELN

Narkotikapolitik