Tittarna kommer inte se på TV 4 i framtiden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ametist Azordegan: TV4:s nonchalans inför rasism visar att de har dålig känsla för samtiden

Ametist Azordegan tror att både SVT och TV4 kommer att tappa all relevans om de inte blir bättre på mångfald, att låta fler röster komma till tals och ta in ämnen som engagerar en ny generation.
Ametist Azordegan tror att både SVT och TV4 kommer att tappa all relevans om de inte blir bättre på mångfald, att låta fler röster komma till tals och ta in ämnen som engagerar en ny generation.

Första gången jag såg på videoklippet med Adam Tensta i Nyhetsmorgon gick mina tankar ofrivilligt till science fiction-filmen Oblivion. Efter att ha gjort allt han kan för att få bukt med det onda på markplan tröttnar till slut Jack, som spelas av Tom Cruise. Han väntar i stället på första bästa tillfälle för att komma in i motpartens moderskepp och så fort tillfälle ges sätter han sig i sin rymdfarkost och flyger in i deras innersta rum. Där kan han inte nonchaleras. TV4:s direktsända morgonsoffa är att likna vid det innersta rummet och hjärtat i den kropp som är tevekanalen.

De tre frågor Adam Tensta ställde i morgonsoffan hade många ställt via sociala medier, på markplan. Men kanalen stängde av kommentarsfält och levererade nonchalanta och intetsägande copy paste-svar. Folk ville ha svar på tre frågor varav det huvudsakliga var: Hur går det egentligen till när en tevekanal ingår ett samarbete med någon som slänger sig med rasistiska uttryck. Frågan var menad att besvaras av de ansvariga, men resultatet blev den största stormen av rasistiskt näthat någonsin med tusentals inlägg mot Adam Tensta. TV4 glömdes bort i ekvationen. Hur ansvarsfullt är det egentligen att göra underhållning av en kvinna som använder n-ordet slentriant? En kvinna som dessutom själv säger att hon inte visste bättre än att slänga sig med n-ordet.

När kanalen ingick ett samarbete med henne påbörjade de en exploatering av hennes oförstånd i ett slags förnedrings-tv som inte bara gör pajas av en individ utan även av landsorten (hon är från Grums). Hon kanske inte kunde ana konsekvenserna av sitt språk men ett av landets skickligaste produktionsbolag kan det. När de efter kritiken rev upp samarbetet med henne svek och förnedrade de henne igen. TV4 bör kalla till krismöte eftersom de är ett vinstdrivande bolag som inte har sympati i rättvisefrågor men nog bryr sig om det här: ni riskerar att göra er irrelevanta på framtidens mediemarknad. Jag ska förklara.

För något år sedan presenterade Framtidskommisionen sin slutrapport. Kommissionen bestod bland andra av den dåvarande statsministern och övriga partiledare i regeringen och syftade till att identifiera framtida samhällsutmaningar och föreslå förändringar som ska vara på plats före 2020 och 2050.  Utmaningar som regeringen hade ringat in var "delaktighet och jämställdhet" respektive "samhällets orättvisor". De pekade på mediernas avgörande roll och SVT:s förra VD Eva Hamilton kommenterade så här: "Det står i vårt sändningstillstånd att vi ska spegla Sverige, men det gör vi inte längre. Vi börjar bli obsoleta". Sedan 70-talet har en och en halv miljon människor från andra länder kommit till Sverige. [...] Vi har en större fragmentisering av Sverige. (DN Kultur 2013-10-21).

Enligt SCB väntas var femte person i Sverige antingen vara invandrare eller barn till invandrare år 2020. Personer med annan etnicitet och hudfärg för med sig andra referensramar vilket har gjort Sverige till ett alltmer diversifierat land vad gäller tankemönster. TV4 har både genom sina initiativ och sitt bemötande i frågor som rör rasism visat att de har väldigt dålig känsla för samtiden. Rasism som ämne är nämligen högaktuellt i Sverige och den nonchalanta attityd som TV4 visar upp tyder på att de är rätt världsfrånvända. De har inte koll på sin egen marknad eller vad de måste göra för att vara relevanta framtiden. TV4:s berörda direktörer och programchefer borde nog sitta ner tillsammans och utvärdera sin gameplan.

Ametist Azordegan

Publisert: