Debatt

Israel missförstod inte alls Wallström

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Mathias Sundin (L): Regeringen blandar bort korten i försvaret av utrikesministern

Det var min fråga till utrikesministern som vi debatterade i riksdagen och den handlade om regeringens brist på fördömanden av attacker på civila israeler, skriver Mathias Sundin (L). Bilden är från en debatt i riksdagen 2014.
Det var min fråga till utrikesministern som vi debatterade i riksdagen och den handlade om regeringens brist på fördömanden av attacker på civila israeler, skriver Mathias Sundin (L). Bilden är från en debatt i riksdagen 2014.
Mathias Sundin.

DEBATT. Regeringen försöker blanda bort korten i försvaret av Margot Wallströms uttalande och lägger återigen skulden på Israel genom att påstå att de medvetet missförstår henne. Med tanke på vad hon sa, och vad debatten faktiskt handlade om, blir det ett befängt försvar och ytterligare en osaklig attack på Israel.

Det var min fråga till utrikesministern som vi debatterade i riksdagen och den handlade om regeringens brist på fördömanden av attacker på civila israeler. I över två månader har vi sett dagliga palestinska terrorattacker i Israel, de flesta utförda med knivar. Ett stort antal människor har dött och hundratals skadats.

När Wallström har kommenterat dessa attacker har hon uttryckt sig annorlunda än när hon fördömer annan terror. Hon ägnar sig åt mer generella fördömanden, av allt våld och även terror mot palestinier, trots att det då inte förekommit någon sådan. Därmed låter hon påskina att båda sidor är lika goda kålsupare, trots att det israeliska våldet begränsar sig till försvar mot terror.

När jag i debatten påpekade att israelisk polis hanterar knivattackerna utifrån samma princip som svensk polis gjorde i skoldådet i Trollhättan, genom att skjuta mot kroppen för att snabbt stoppa gärningsmannen, skakade utrikesministern flera gånger på huvudet. Det var när Wallström svarade på det som han sa att responsen inte får bli utomrättsliga avrättningarna.

Vi har i trekvart debatterat bara Israel och Palestina, hon har precis skakat på huvudet åt mitt påstående om hur israelisk polis hanterar knivattackerna, och tar sedan upp utomrättsliga avrättningar. Man får vara bra enögd om man tror att det inte handlar om Israel.

Trots att det är så uppenbart vad hon faktiskt menar så ber hon och regeringen inte om ursäkt. I den försvarslinje de väljer – om missförstånd – så ber de inte heller där om ursäkt för att hon kunde ha varit otydlig, utan går i stället till attack mot Israel. Det är tyvärr i linje med regeringens ensidiga politik.

I debatten lyfte jag kritiken mot palestinska presidenten Abbas från FN:s generalsekreterare, att Abbas uppviglade till våld genom att bland annat säga att "judarnas smutsiga fötter” inte ska få beträda Tempelberget. Den platsen har varit i centrum för de senaste månadernas terrorattacker. Wallström valde att inte kritisera Abbas för detta.

Jag frågade också varför hon inte kritiserade Palestinas ambassadör i Sverige, som i en Aftonbladet-intervju vägrar ta avstånd från knivattackerna och säger: "Jag kan inte ens kalla det för våld". Wallström försvarade ambassadören. Inte heller kritiserade hon att Abbas nu är inne på sitt elfte år av en fyraårig mandatperiod och förvägrar sitt eget folk demokrati och mänskliga rättigheter.

Det är en skam för Sverige med en utrikesminister som så fort hon öppnar munnen skapar en diplomatisk kris och som så ensidigt lierar sig med antidemokratiska krafter mot Israel, Mellanösterns enda demokrati.

Mathias Sundin

Riksdagsledamot (L) och ordförande för Samfundet Sverige-Israel

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Israel

ÄMNEN I ARTIKELN

Israel

Margot Wallström