ÅSIKT

Tjejer, visa männen hur man ska grilla

DEBATT

För att fler kvinnor ska vilja och våga erövra grillen bad vi landslagskocken – just det, fotboll och Portugal – Mats Broström om hans bästa grilltips.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Enklast är att grilla med gasolgrill – men bästa resultatet får man med grillkol. Då man grillar med grillkol – undvik tändvätska. Använd i stället tändkuber eller tändpapper.

Tänd grillen i god tid – cirka 30 minuter innan. Grillkolen ska ha en grå hinna då den är klar och ska kännas mycket het.

För att få bra smak på köttet brukar jag använda mig av tre saker.

2 En torr kryddblandning som jag vänder köttet i och penslar på lite olja – snabbt och enkelt.

2 Grillsås (glaze) som jag penslar på köttet då det nästa är färdiggrillat.

3 Marinad som tränger in i köttet – kan bestå av vad som helst i kryddblandning men ska innehålla citron, vinäger eller liknande. Bör ligga minst 3 timmar på ett lagom svalt ställe innan.

Ta fram köttet i god tid före grillning så det hinner få rumstemperatur. Peppra före grillning, salta då köttet nästan är klart (salt drar ut köttsaften). Se till att marinaden inte droppar ner på glöden, det vill säga torka av köttet före grillning.

Precis innan man lägger på det man ska grilla så kan man lägga på lite örter direkt på kolen såsom rosmarin, salvia med mera.

Sprejflaska med saltvatten och långskaftade redskap är bra vid grillning så att man slipper bränna sig, det vill säga tång, stekspade, gaffel, grillvante.

Det finns två sorters grillspett – metall och trä. Jag föredrar trä på grund av att det är enklare att hantera. Obs: måste blötläggas innan så de inte brinner upp! Metall är också bra då de inte brinner upp och ger värme inifrån. Jag brukat trä på allt och grilla allt samtidigt men försöker anpassa köttbitens storlek samt typen av grönsak.

Vänd inte kött eller fisk innan det fått stekyta, då kan det fastna. Enklast och fortast att grilla är en fiskbit som är fast i köttet – typ lax. Viktigt – pensla gallret med olja! Svårast tycker jag kyckling är som gärna vill ta eld och den tar också lång tid – viktigt att den är genomstekt. Kyckling måste stickas i för att se att köttsaften är klar, inte röd, och detta gör att det gärna börjar brinna då saften rinner ner på grillkolen. Bäst att grilla tycker jag lamm eller nötkött är då de båda har mycket naturligt fett vilket gör att de oftast blir saftiga.

Nästan alla hårda grönsaker med stärkelse i typ zuccini, morötter, lök och sparris går bra att grilla. Man kan också grilla grönsaker i ett foliepaket penslat med olja tillsammans med örter, till exempel tomat, broccoli, blomkål och spenat.

Mats Broström, som grillade mycket skaldjur; havskräftor, hummer, scampi samt portugisiska korvar åt Zlatan, Henke och kompani i Portugal.