Debatt

Tvinga oss inte köpa grisen i säcken igen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Åsa Petersen om ny S-ledare: Partiet behöver en öppen valprocess

Socialdemokraterna måste sluta jobba i skuggorna, och öppna upp sin valprocess, tycker debattören.
Socialdemokraterna måste sluta jobba i skuggorna, och öppna upp sin valprocess, tycker debattören.

Efter Håkan Juholts avgång i lördags är Socialdemokraterna ett ledarlöst parti. Nu finns chansen att i en öppen process välja en ledare utifrån politik och ledaregenskaper. En person som med medlemmarnas stöd kan påbörja socialdemokraternas långa väg tillbaka till människors förtroende.

Men i söndagens ”Agenda” i SVT menade Margareta Winberg, socialdemokratisk veteran, att partiet i detta läge inte är moget för en öppen valprocess. Och i går tyckte Johan Persson, vice ordförande i Kalmar län, att partistyrelsen måste ta sitt ansvar och utse en ny partiledare: ”Vi tror inte att vi har råd med någon amerikansk primärvalskampanj i några månader. Vi måste få ordning, reda och lugn och kunna bedriva oppositionspolitik”, sa han till TT.

Jag blir beklämd av sådana uttalanden. Skulle socialdemokraterna inte vara mogna för, eller ha råd med, ett öppet och på allvar demokratiskt val av partiledare? Då är partiet kört bland moderna människor uppvuxna i ett pluralistiskt samhälle. Då har Socialdemokraterna inte alls förstått grunden till sin egen kris.

Den nu avgångna Håkan Juholt valdes i praktiken av en liten krets invigda. Partikongressen hade bara att säga ja till valberedningens förslag. Det var på många sätt som att köpa grisen i säcken. Juholts politik och ledaregenskaper granskades aldrig. Först när han valdes till partiledare började prövningen. Sedan gick det som det gick.

Alla socialdemokratiska partiledare har utsetts i små kretsar. Det fungerade i det gamla samhället som präglades av respekt för auktoriteter. Där Socialdemokraterna prenumererade på regeringsmakten.

Men Sverige och världen har förändrats. Sociala medier har omskapat samhällsdebatten på bara några år. Nu kan vem som helst göra sin åsikt hörd på sekunden.

Drevet – som så många socialdemokrater förbannar just nu – är till stora delar en bredare och mer livlig samhällsdebatt. Som ingen, inte ens maktvana socialdemokrater, kommer undan.

Socialdemokraternas problem är alltså långt större än en ledarfråga. Partiet har inte lyckats anpassa sig till den nya tidens pluralism. Någonstans på vägen mellan ständig regeringsmakt och total kris, medan medlemsantalet sjönk drastiskt, glömde socialdemokratin vikten av dialog med medborgarna. Det sänkte partiet i medborgarnas ögon.

Miljöpartiet, Centern och Vänsterpartiet har valt sina ledare genom att olika kandidater har mötts i öppen debatt. Det har gått utmärkt. Nu hävdas det att Socialdemokraterna inte kan göra likadant, eftersom partiet befinner sig i akut kris.

Jag är av rakt motsatt åsikt. Ett parti som är i ett så allvarligt läge som socialdemokratin måste lära sig av sina misstag och söka nya lösningar. Socialdemokraterna har nu en historisk chans att förändras i grunden, till ett öppnare och modernare parti.

Jag menar såklart inte att socialdemokratin ska vara ledarlös. Partistyrelsen bör välja en tillfällig ordförande som håller

i rodret medan den öppna valprocessen pågår.

Vi hinner inte! Vi måste vinna valet 2014! kommer många socialdemokrater att svara mig.

Men valet 2014 är redan kört om socialdemokratin fortsätter på samma sätt som tidigare. Partiet saknar inte bara en ledare eller en politisk riktning. Socialdemokraterna saknar framförallt en förmåga att orientera sig i nutidens Sverige, vilket leder fram till krisen i ledarskap och politik.

Förändras eller dö. Så allvarligt är läget för Socialdemokraterna just nu. Det kan låta som ett hot, men det är också ett hopp. Just i denna stund, när alla vägar ligger öppna, har socialdemokratin en historisk chans att komma tillbaka. Vågar den göra vad som krävs?

Åsa Petersen

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt