Vi ska hålla krisen borta från Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Fredrik Reinfeldt (M), om sitt 2012

Vi ska inte drabbas av krisen, lovar Reinfeldt.
Foto: Foto: Björn Lindahl
Vi ska inte drabbas av krisen, lovar Reinfeldt.

Snart ringer vi ut 2011 och in 2012. Vi lämnar bakom oss ett år som i mycket kom att kantas av den ekonomiska krisen i världen.

Inte minst många av våra grannländer i Europa har drabbats hårt. Där upplever människor hur den ekonomiska oron äter sig in i deras samhällen med krav på skattehöjningar och nedskärningar i viktiga välfärdsverksamheter.

Sverige är inte där de är. Jag vill inte heller att vi ska hamna där. Mitt nyårslöfte för 2012 handlar om detta.

För det första: Vi ska ta fortsatt ansvar för Sveriges ekonomi. Det behövs i en orolig tid, lägger grund för att vi kan stå emot oron i vår omvärld och ger oss kraft att rusta Sverige för framtiden.

För det andra: Vi ska värna välfärden. Människor ska kunna vara trygga med att skolan, sjukvården och omsorgen kommer fungera i morgon och i övermorgon.

I Sverige ska vi inte behöva se de nedskärningar som sker i vår omvärld.

För det tredje: Vi ska fortsätta sätta jobben först. Det är människors arbetsinsatser som bygger Sverige. Därför ska vi fortsätta arbetet för att fler ska kunna få jobb och för att fler människor ska kunna försörja sig genom eget arbete.

Till sist. Det här är inte något vi som regering kan ordna på egen hand. Ska det lyckas måste vi göra jobbet tillsammans. I hela Sverige. Det är så vi rustar oss för att stå emot i krisen och bygger Sverige starkt. Det är så vi tillsammans kan göra 2012 till ett bra år för Sverige.

■ ■ Lova fast det inte är valår? Jo, faktiskt! Vi bad partiledarna formulera sina nyårslöften. De publiceras mellan den 27 december och den 4 januari.

Fredrik Reinfeldt

Publicerad: