ÅSIKT

Jag blev utkastad utan svar

DEBATT

Nasser Aknooni om våld på krogen efter Anna Sjödin-fallet

Debatten ska inte kretsa kring frågan om Anna Sjödin var för full eller inte, utan kring vakternas allt mer vanliga och överdrivna våld.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: PETER WIXTRÖM

Lördagens krogbråk på Crazy Horse med SSU-ordföranden Anna Sjödin i spetsen har väckt många känslor. Anna Sjödin har haft tur som har hela SSU bakom sig. Det är inte alla som har det. Faktum är att denna typ av händelser förekommer varje helg på krogar och nattklubbar runt om i landet.

Jag och många med mig har blivit utsatta för liknande händelser.

I mitt fall var jag och mina kollegor på ett seminarium i höstas när vi efter en lång dag tänkte ta en öl på en krog i Uppsala. Min kollega bad mig köpa ett paket cigaretter. Jag blev visad till automaten men fick inte ut något paket ur maskinen. När jag så gick tillbaka till bartendern efter att ha försökt två–tre gånger kallade han på vakten och påstod att jag hade bråkat.

Innan jag hann förstå vad som hade hänt blev jag utkastad från krogen utan att ens få gå och hämta min kavaj. Vi blev väldigt förvånade och lämnade stället med detsamma. Dagen därpå ringde jag till krogen för att få en förklaring av ägaren men fick inget vettigt svar.

Tidigare har ingen vågat träda fram, trots att händelser som denna har hänt många svenskar som vakterna har ansett vara ”för fulla”. Krogägarnas och vakternas maktspel blir allt större och det känns som att polisen inte räcker till i dessa situationer.

I och med att Anna Sjödin är en offentlig person har hon även blivit kvinnan som tar striden mot det gömda våldet som döljs bakom krogarnas lyckliga fasader. Det har blivit dags att sätta stopp för krogdiskriminering, hotelser och våld mot vanliga krogbesökare.

Debatten ska inte kretsa kring frågan om Anna Sjödin var för full eller inte, utan kring vakternas allt mer vanliga och överdrivna våld. Det är nu tid för alla krogägare och vaktbolag att fundera över alla dessa händelser. Det är lätt att säga att Anna Sjödin eller vem som helst, som jag, är för full, straffet blir i slutändan misshandel, utslängning från krogen eller polisanmälan.

Men vakterna ska inte kunna komma undan så lätt. Det ska istället finnas möjlighet att få göra alkoholprov vid påstående om att en kroggäst är för full och samma alkoholgräns ska i så fall gälla för alla krogar.

Alla väktare borde ha utbildning i uppförande gentemot människor i olika situationer. Man borde ta en närmare titt på vaktens bakgrund och försäkra sig om att han inte har varit bråkmakare. Ingen ska kunna hoppa in som dörrvakt för att tjäna extra. Det ska vara ett professionellt arbete med klara regler.

Vi måste alla öppna våra ögon och behandla våra medmänniskor med hänsyn och respekt. Respekt är något man förtjänar och inte något man kräver och det är nu dags att få även vakterna att förstå detta!

Nasser Aknooni

ögonoperationsassistent

och företagare, Solna

DUELLEN – om våld på krogen efter Anna Sjödin-fallet

Nasser Aknooni (ögonoperationsassistent och företagare)