Ta kvinnornas våld på allvar
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-25
Regeringens satsning bygger på förlegade normer
I rapporten Våld mot kvinnor och män i nära relationer (2009:12), har Brottsförebyggande rådet (BRÅ) studerat partnervåld utifrån Nationella Trygghetsundersökningen (NTU). Resultatet visar att män drabbas av cirka 20 procent av allt våld i nära relationer. Den samlade bedömningen tyder på en relativt liten könsskillnad i utsatthet för relationsvåld.
En annan studie visar att män utgör cirka 25 procent av de som dödas till följd av våld i nära relation. Kvinnors våld mot män kan således inte betraktas som något marginellt problem.
Ändå är mäns våld mot kvinnor klassat som ett samhällsproblem, medan kvinnors våld mot män helt saknas på dagordningen.
Även om kvinnors våld tenderar att inte vara lika omfattande och grovt, bör man betänka att många offer upplever att känslan av utsatthet och hjälplöshet är värre än våldet.
Regeringen har satsat drygt 800 miljoner kronor för att under mandatperioden genomdriva total 56 åtgärder för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld, samt våld i samkönade relationer. Ingenstans i regeringens handlingsplan nämns något om kvinnors våld mot män.
Regeringen har satsat på att hjälpa offer för våld i samkönade relationer. Satsningen har resulterat i att bland annat kvinnojourer fått extra resurser, utbildning och kompetens att bemöta kvinnor från samkönade relationer. Män i samkönade relationer har dock betydligt sämre möjligheter till stöd och hjälp.
Inom ramen för regeringens satsning på relationsvåld, beslutade man år 2007 att utarbeta ett program för hur sjukvården bättre ska kunna omhänderta offer för sexualbrott. År 2009 rapporterar Sveriges Radio att inget av landets största sjukhus har några rutiner för hur våldtagna män ska bemötas.
BRÅ slår i sin rapport fast att män som utsätts för relationsvåld kan ha särskilt svårt att få hjälp, samt att dessa män har minst förtroende för rättsväsendet inom gruppen våldsutsatta. Ändå är det just denna grupp som helt förbises i regeringens handlingsplan mot relationsvåld.
Regeringens satsning på relationsvåld bör anses vara mycket otidsenlig, och bygger på normen av att män slår och kvinnor blir slagna. Ur ett jämställdhetsperspektiv bör regeringens satsning anses vara ett stort misslyckande. Det som efterfrågas är snarare en satsning med ett modernt genus- och jämställdhetsperspektiv, där fokus utgår från det behov som finns hos de våldsutsatta.
Magnus Falkman, genusdebattör
Pelle Billing, läkare och genusdebattör