Lisa Magnusson

Rolf Hillegren måste bort

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Lisa Magnusson om en kammaråklagare som inte ens förstår det mest grundläggande

"När man säger våldtäkt tänker man mest på riktiga ruggiga våldtäkter. Men tar man en man och en kvinna som känner varandra och kvinnan säger att hon inte har lust i dag, men mannen kör ändå. Visst är det oschysst, men kanske inte värt två års fängelse. Det liknar mer en ordningsförseelse."

Det är för det uttalandet vi kommer att minnas kammaråklagare Rolf Hillegren. Jag hoppas att han tycker att det känns bra. Det gör han nog, med tanke på att han inte nöjde sig med bara den där drapan.

Att inte acceptera ett nej "är naturligtvis ett allvarligt brott mot en gentlemannaregel", svamlade han i Aftonbladet ett par dagar senare. "Men det är inte värt två års fängelse./ Våldtäkt utan våld är en konstighet".

Själv skulle jag snarare vilja säga att det är kammaråklagare Rolf Hillegrens syn på våldtäkt som är att beteckna som en konstighet. För en våldtäkt är ju i sig att begå våld på någon, det är ett övergrepp även om det inte förekommer hot och misshandel och tortyr. Kriminaliseringen av handlingen syftar till att värna varje människas rätt till sin egen kropp och sexualitet. Det är oroväckande att en kammaråklagare kan ha ett helt yrkesliv bakom sig och ändå inte förstå något så grundläggande.

En våldtäkt är en våldtäkt. Man urvattnar inte begreppet genom att inse att även äkta makar och makor kan bli våldtagna, att man inte är varandras egendom och runkbunke bara för att man är gifta. Platsen och förövaren och offrets reaktion på brottet avgör inte om det är ett brott, det är handlingen i sig som spelar roll.

Om jag brukar ge någon pengar och hon sedan tar pengar från mig fastän jag sagt att hon inte får så är det väl fortfarande ett rån, även om jag inte skriker och gråter och slåss utan bara säger nej? Och om jag vore gift och min man slog mig så vore det väl fortfarande misshandel? Det kan vara ringa misshandel eller grov misshandel, men det beror inte på vad jag gjort, eller hur vår relation ser ut eller var vi befinner oss. På samma sätt är det en våldtäkt även om den som blir våldtagen inte försöker värja sig annat än verbalt utan bara ligger där som en stum, kall klump.

Kammaråklagare Rolf Hillergren menar att ifall en kvinna säger att hon inte har lust och mannen - jag citerar - "kör ändå" så är det inte våldtäkt utan mer en ordningsförseelse. Av ordvalet att döma - "köra ändå" och "ordningsförseelse" - så verkar det som om han tänker sig att våldtäkter inom äktenskapet är lite som att köra mot gult. Man får inte göra det, det är tydligt, men man kanske gillar att vara lite busig, bilen ligger så fint på vägen och man är så sugen på att bränna på, det skulle förstöra humöret helt om man blev tvungen att stanna så istället är det gasen i botten. Boys will be boys, liksom.

Det står väl klart för varje modern, tänkande människa att Rolf Hillegren har en vidrig kvinnosyn och en ännu vidrigare manssyn. Det är nu inte förbjudet. Folk måste kunna hysa sjuka åsikter, det är inget skäl i sig till att ge dem sparken. Men grejen här är att Rolf Hillegren inte uttalar sig som privatperson utan som förmodat sakkunnig, och att han inte förmår se skillnaden mellan sin privata sexualmoral och sin yrkesroll. Han är med andra ord inkompetent som åklagare och därför måste han bort. Kan vi vara överens om det?

Lisa Magnusson, 27, skriver krönikor för Aftonbladets Debatt-sajt.

Läs hennes blogg här.

Publisert:

Ämnen i artikeln