ÅSIKT

Fira kvinnor som förtjänar att firas

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Kristina Hultman: Skrota fruntimmersveckan!

Foto: Kristina Hultman vill byta ut fruntimmersveckan mot en systerskapsvecka. Kvinnorna i Iran, däribland den nyss arresterade Shadi Sadr förjänar att firas, skriver hon.

Min dag i fruntimmersveckan borde helgas åt kvinnor som verkligen förtjänar det. Inte åt mig, gamla helgon, Kristina Lugn och hon från Duvemåla. Vi klarar oss nog ändå.

Själv brukar jag fantisera om att jag är döpt efter drottning Kristina. Fast den fjärde hagasessan ligger nog sanningen närmare. Det märkliga med prinsessan (tyckte jag när jag var liten) var att hon stavade med Ch.

Vadå Ch? Vi heter ju Kristina, inte Sch...ristina.

Den förklaring jag fick som barn var att det var något utrikiskt. Mitt sätt att stava var den riktiga. Hederligt, klassiskt svenskt, sa mamma.

Numera kan kvinnor som är födda på 60-talet som bekant heta lite vad som helst. En del av mina vänner på Facebook heter krångliga saker som Mojdeh och Fataneh och Mahshid. Och det går ju inte. Särskilt inte i fruntimmersveckan. Vilket för mig till problemets kärna.

Tänk efter. Vem har egentligen lust att associeras med begreppet fruntimmer? Inte dom Saror, Margaretor och Johannor jag känner i alla fall. Kalla mig gärna kvinna, brud, morsa eller flata, men skippa fruntimmer.

Ska jag vara ärlig så börjar det bli rätt jobbigt att heta Kristina också. Låt vara att drottningen var cool som abdikerade men den kristna, som namnet betyder. Kan man inte ändra på det?

I Iran som många av mina medsystrar kommer från (vi följer kampen för demokrati tillsammans) heter man saker som Morgonrodnad och Stjärna. Flickor döps till Unik (Beeta). Det tycker jag är fint. Det skulle jag gärna heta. Beeta Hultman...

Fast då får man ingen namnsdag om man bor i Sverige. Och ingen gör jordgubbstårta till en när det är fruntimmersvecka. Så för att uppdatera den svenska namnsdagskalendern har jag ett förslag:

Skrota fruntimmersveckan. Släng den på historiens skräphög. Dra ett streck vid 2009 och döp om den näst sista veckan i juli till systerskapsveckan i stället. Då kan vi kasta ljus på kvinnor som verkligen FÖRTJÄNAR det.

Det första namn jag skulle rösta på vore Shadi. Efter Shadi Sadr. Hon vägrar acceptera att kvinnor stenas till döds och kämpar just nu för sin frihet i ett ökänt fängelse i Teheran. Shadi betyder glädje och jag vill ge min namnsdag till henne för att visa hur modig jag tycker att hon är och att vi är många som bryr oss. Härmed ställer jag den 24 juli till förfogande.

Kristina Hultman