Post- och Telestyrelsen backar om förhandsprövning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Aftonbladet Debatt publicerade på måndagen en artikel där Lage Rahm och Anders Aleborg krävde att Post- och Telestyrelsen skulle tänka om angående förhandsprövning av domännamn som innehåller ordet ”bank”.

Vid lunchtid meddelade PTS att man backar i frågan.

– Vi har efter att ha tagit intryck av synpunkter och debatten som pågått beslutat att inte gå vidare med kravet på förhandsgranskning, säger Christoffer Karsberg, enhetschef för nätsäkerhetsavdelningen på PTS.

Lage Rahm, riksdagsledamot och IT-politisk talesman för Miljöpartiet, skrev tillsammans med Anders Aleborg, VD för Binero webbhotell och initiativtagare till protestlistan Namnbank.se, en debattartikel på Aftonbladet Debatt.

De två varnade för PTS krav på förhandsprövning av alla domännamn som innehåller ordet ”bank” och menade att det var en farlig utveckling. Debattörerna såg det som ett första steg mot censur på internet, där rika storföretag och särintressen får till stånd förhandsgranskning av domännamn.

”Starkare efterhandsprövning”

Avsikten med PTS krav på förhandsgranskning var att hitta en lösning som skyddar konsumenterna mot att internetbedrägerier med domännamn som innehåller ordet ”bank”.

Vid lunchtid på måndagen skickade PTS ett pressmeddelande om att man backar i frågan.

– Vi kommer att fortsätta arbetet kring hantering av ordet ”bank”. Tillsammans med .SE och Finansinspektionen ska vi hitta en lösning för starkare efterhandsprövning av bankrelaterade domännamnsansökningar, säger . Christoffer Karsberg.

Närmast på dagordningen står ett möte mellan de tre organisationerna.

”Har lyssnat”

För artikelförfattarna Lage Rahm och Anders Aleborg är beskedet glädjande.

– Vi är oerhört glada. Vi ser det som att PTS nu vill lyssna på kloka åsikter från branschen, säger Anders Aleborg.

Anders Aleborg driver sedan 17 september protestlistan Namnbank.se. Där har 8 171 personer skrivit på i protest mot PTS planer.

– Vi kommer att hålla liv i sajten och fortsätta att bevaka frågan, säger han.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN