En röst på FI är inte bortkastad – tvärtom

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Kauppi, Sveland och Lodalen: För ett regeringsskifte är det mest taktiska att rösta rosa

Skådespelaren Lo Kauppi och författarna Maria Sveland och Mian Lodalen menar att en röst på FI är en röst på antirasism - och på regeringsskifte.
Skådespelaren Lo Kauppi och författarna Maria Sveland och Mian Lodalen menar att en röst på FI är en röst på antirasism - och på regeringsskifte.

Det är mindre än en vecka kvar till valet och nu är det hög tid för oss rödgröna sympatisörer att inte bara öppna våra hjärtan och sinnen utan också börja tänka strategiskt. Det finns ett parti till som står på vår sida, Feministisk initiativ, och efter en mätning som visar att FI passerat fyraprocentspärren står det klart att en röst på Fi även är en röst på det rödgröna blocket.

Det är Feministiskt initiativ som kan få pendeln att svänga över från en borgerlig politik med stöd av SD till en rödgrön politik med stöd av FI, en politik som sätter social rättvisa, miljön, jämställdheten, antirasismen och alla människors lika värde i första rummet.

Det har varit mycket (skit)snack om att en rosa röst är en bortkastad röst.

Många av oss som har dubbla eller trippla sympatier, som gillar delar av flera partiers politik, har de senaste valen övertygats om att rösta taktiskt. Att överväga var ens röst gör mest nytta och därmed rösta på de redan etablerade partierna.

Den senaste prognosen visar att S, MP och V sitter säkra i båten. Men för att säkerställa ett regeringsskifte behövs FI. Att rösta taktiskt i detta val är med andra ord att lägga sin röst på FI.

Skillnaden mellan årets och tidigare val är att FI tidigare i bästa fall kunde hoppas på ett par procent av väljarnas röster, men nu ligger de alltså kring fyraprocentsspärren. FI har dessutom samlat en medlemskår som är Sveriges femte största, och som kommer att rösta på FI oavsett om de kommer in i riksdagen eller inte. FI:s medlemmar och kärnväljare säkrar därmed partiets mål att få valsedlar distribuerade och partistöd inför nästa val.

Partistödet var det som en gång lyfte in Miljöpartiet i riksdagen och det var det som gav SD möjlighet att etablera sig. FI kan nu få samma skjuts in i svensk politik genom de röster de i stort sett redan tryggat.

Om FI kommer in i riksdagen blir det inte bara en säker regeringsväxling. Dessutom hindras Jimmie Åkessons parti att bli vågmästare och därmed vrids makten ur händerna på Sverigedemokraterna.

I EU-valet blev FI en av de stora vinnarna. Prognoserna låg före valet runt tre procent men på valdagen skrällde partiet med 5,5 procent.

Vi står inför en mörk tid av rasism och främlingsfientlighet, inte bara i Europa utan också i Sverige. Ge inte rasisterna en chans. Överväg noga var din röst kan göra mest nytta. Det är dags att skriva historia.

Tillsammans med feminister och antirasister är allting möjligt. Tillsammans kan vi skapa ett nytt succéval.

Ut med rasisterna – in med feministerna!

Lo Kauppi,

skådespelare

Mian Lodalen,

författare

Maria Sveland,

författare

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN