Vi pratar gärna med dig, Mattias Karlsson

Publisert:
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Debattören: Berätta om varför SD svek oss om höjd a-kassa

I oktober 2013 kom beskedet om att Volvo lastvagnar flyttar från Umeå till Göteborg. Förhandlingar med facken pågår nu.

I detta nu pågår varselförhandlingar på Volvos hyttfabrik i Umeå. 350 medlemmar riskerar att bli arbetslösa vid semestern 2015. Ytterligare ett 80-tal kommer att lämna företaget innan dess på frivillig väg, flertalet utan bestämda planer.

I grannkommunen Robertsfors pågår nedläggningsförhandlingar för  200 arbetare och tjänstemän på ortens i särklass största industriarbetsplats, Element Six.

Många av de varslade medlemmarna på Volvo har arbetat på fabriken i mer än tio år. På Element Six har många jobbat större delen av sina yrkesliv. Det är en stor sorg att förlora sin anställning efter många år i ett yrke som kräver särskild kompetens och skicklighet.

Oron för framtiden är påtaglig. Industrijobben i Norrland försvinner i snabb takt. Även om allt måste göras för att hitta andra utvägar för varje enskild person, kommer sannolikt många att hamna i arbetslöshetsstatistiken bland hundratusentals andra.

Förutom den allmänna oron om framtiden finns det en ännu större och omedelbar oro för ekonomin. Vi har många exempel där två i samma familj berörs av de kommande uppsägningarna. Den nuvarande nivån i a-kassan innebär en halvering av inkomsten över en natt.

Det är en orimlig konsekvens i ett samhälle där problemet inte är att det saknas pengar och tillgångar, utan att de fördelas ojämnt och orättvist.

En av de viktigaste åtgärderna i regeringens budgetförslag var att höja nivåerna i arbetslöshetsförsäkringen. Att berövas sitt arbete ska inte bestraffas med drastiskt försämrade levnadsvillkor. A-kassan måste återställas till en nivå som det går att klara sig på utan att behöva ändra grundförutsättningarna för sig själv och familjen under en omställningstid.

Ett av Sverigedemokraternas vallöften var höjda ersättningar i a-kassan. En arbetarvänlig retorik blev mer framträdande ju närmare valet vi kom. Den invandringsfientliga retoriken tonades ned. Det faktum att SD normalt röstat med högeralliansen under förra mandatperioden var heller inget man skyltade med.

Nu är det uppenbart att SD lurat sina väljare. Beslutet att rösta med alliansbudgeten innebär konkret att SD förhindrar höjningen av a-kassan och andra viktiga åtgärder för att förstärka den sociala tryggheten. SD är ett oförblommerat högerparti med rasistiska rötter.

Mattias Karlsson politiska utspel efter regeringens besked om att utlysa ett extraval kan inte misstolkas. Alla frågor underordnas det invandrarfientliga budskapet. Löftena om att förbättra för arbetslösa, sjuka, pensionärer var tomma ord, bluff och båg. Istället för att lägga ner sina röster i riksdagen valde man en annan väg.

Konsekvenserna av detta kommer att bli märkbara för de IF Metallare i Umeå och Robertsfors som mister sina arbeten under nästa år. Det kommer också att märkas för dem som tar en pensionslösning i förtid för att ge någon yngre arbetskamrat möjlighet att jobba kvar.

Det är på tiden att slita av Mattias Karlsson och SD den offerkofta som de ständigt sveper in sig i. Klagolåten om att ingen vill prata med dem är jag innerligt less på. Du är välkommen till Umeå och berätta för oss om varför du och ditt parti bröt löftet om att förbättra a-kassan.

Vi har snart 500-600 medlemmar som vill få en förklaring till att denna nödvändiga höjning av a-kassan nu inte blir av – eftersom SD bröt mot parlamentarisk praxis och röstade på två budgetförslag.

Jan-Olov Carlsson

Ordförande IF Metall Volvo GTO, Umeå

Publisert: