Det är dags att gå från ord till handling

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Replik från Margot Wallström (S) om erkännandet av Palestina

Liksom Jan Björklund och Birgitta Ohlsson vill vi se Israel och Palestina som två självständiga stater som lever tillsammans i fred och säkerhet.

Det är just det ett kommande svenskt erkännande syftar till: att ge fredsprocessen en chans. Det handlar inte om att ta ställning för den ena eller den andra parten utan om att skapa en mindre ojämlik situation mellan två länder som måste komma överens om hur de ska leva fredligt som grannar.

Partierna i samarbetsregeringens uppfattning har varit känd sedan länge. Vi är beredda att gå före bland EU:s medlemsländer. Det är naturligt att det skulle mötas av både positiva reaktioner och kritik. Men man ska komma ihåg att över 130 länder redan erkänt Palestina. Vår inställning till slutstatusfrågor om gränser, flyktingar och Jerusalem kvarstår. Ett erkännande ändrar inte detta. Och här utgår jag ifrån att det finns en samsyn i Sveriges riksdag. Jag ser fram emot en bra och saklig dialog med såväl Folkpartiet som den övriga oppositionen innan vi formellt erkänner Palestina.

Världssamfundet har bedömt att det palestinska ledarskapet kan ta det ansvar som åligger en stat. Självklart finns det brister, ekonomisk bräcklighet och stora behov av fortsatta reformer. Därför måste vi fortsätta stödja Palestina.

Palestina är ockuperat 20 år efter Osloavtalet och 67 år efter FN:s delningsplan. Israels kontinuerliga bosättningar, demoleringar av bostäder och Gazas isolering riskerar att undergräva en tvåstatslösning.

Det är dags att gå från ord till handling. Hur ska unga palestinier och israeler kunna behålla hoppet, sin tro på framtiden och på demokratin, när möjligheterna till en tvåstatslösning stadigt minskar? Fredsprocessen måste få en chans. Att göra detta är inte för tidigt, risken är snarare att det börjar bli för sent.

Margot Wallström (S)

Utrikesminister

Publicerad: