ÅSIKT

Jag har inget emot att ta hand om din smuts

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Debattören: Jag är expert på att städa - och mitt jobb behövs

Foto: UPPVÄRDERA VÅRT YRKE! Inte vem som helst kan städa snabbt och effektivt, skriver dagens debattör.

”Jag är städare och entreprenör. Det är mitt jobb och jag är mycket bra på det.” Alltför sällan uttalas de orden.

För de allra flesta är det helt naturligt att den som är specialist inom tjänsteyrken - låt vara om det är en elektriker, taxichaufför, hemtjänstbiträde eller rörmokare - gör just de arbetsuppgifter man är skicklig på. Samtidigt får kunden som köper tjänsterna ägna sin egen tid åt det som är dennes yrke, eller åt helt andra saker som familj och fritid. Så byggs ett effektivt system i samhället. Och Sverige är effektivt.

Men det är fortfarande ett ganska stort steg kvar för att den sista gruppen arbetare eller specialister ska kännas helt naturlig i folks hem. Jag vet, för jag jobbar själv som städare. Det är ett yrke som vilket som helst. Jag är stolt över vad jag kan, jag är stolt över att ha ett bra jobb som betalar mina räkningar och kostnader som jag har i min egen vardag.

Det är också ett jobb som passar unga människor, för det krävs styrka och uthållighet. Och jobb för unga är ju ett av de största problemen rika länder som Sverige har i dag.

Det är en tillfredsställelse att mötas av ett ostädat hem och kunna överlämna det skinande rent till kunden. Därför anser jag och väldigt många av mina kollegor att vi också gör ett viktigt jobb. Vi är en del av hela maskinen som bidrar till att alla kan göra det just de gör bäst. Alltså är vi också viktiga för samhället.

Städjobbet är också flexibelt och omväxlande även om fördomarna ofta säger annat. Jag kan till exempel i hög grad styra vilka uppdrag jag tar från min uppdragsgivare och därmed kan jag också styra både inkomst och arbetstider på ett sätt som passar mig.

Jag får ansvaret att röra mig i människors hem för att göra ett bra jobb. Få jobb är också så lätta att kontrollera som städning. Vem som helst kan se om det är bra gjort eller inte.

Därför går det inte att slarva vid ett enda tillfälle om man vill ha en glad och nöjd kund.

Men vem som helst kan inte städa snabbt och effektivt. Där kommer vår yrkesstolthet in. Vi är många som har år av erfarenhet och därmed också en yrkesskicklighet att vara stolta över.

Sverige är ett fritt och öppensinnat land. Men ändå finns det på många håll fördomar och tveksamheter kvar till att ta den mest naturliga hjälpen i sitt hem. Städning kan utföras snabbt och effektivt på tider när människor sköter sina vanliga jobb.

Sverige borde vara ett land som hyllar och går i framkant. Skatteavdragen via rut är ett bra fundament men vi behöver också ändra synen på städning. Det är som vilken annan tjänst som helst, möjligtvis med undantaget att du snabbt ser en positiv effekt och att du har full koll på priset redan i förväg.

Det finns också en syn i Sverige som i grunden säger att var och en ska ta hand om sin egen smuts. Sällan hör man ta hand om sin egen el.

Jag tycker det är hög tid att alla städares insats och yrke uppvärderas och blir den viktiga del den är i samhället.

Lina Ntalidou

ARTIKELN HANDLAR OM

Rutavdrag

Samhälle