ÅSIKT

Svenska regeringen måste hjälpa Manning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Debattören: Den moderne hjälten får inte dömas i det tysta

Den amerikanske Harvardhistoriken och presidentrådgivaren, Arthur M Schlesinger Jr, skrev 1949 en bok där han varnade för att ge ideologi alltför stort utrymme i politiken. Schlesinger påstod bland annat att ”despotism aldrig ska fruktas lika mycket som när den påstås ha ett gott syfte”.

Idag bör vi ha hans ord i åtanke då rättegången mot den 25 årige sergeanten Bradley Manning inletts vid den amerikanska militärbasen Fort Meade i delstaten Maryland.

Manning som suttit fången under tortyrliknande former riskerar livstids fängelse för att han till organisationen Wikileaks vidarebefordrat material om den amerikanska militären. Ett exempel är en videofilm där man kan se hur en amerikansk helikopterbesättning skjuter ihjäl ett antal civila för att därefter likna sin upplevelse vid ett tv-spel.

Hans gärning vill åklagarsidan likna vid förräderi, men alla sanna vänner av USA och det öppna amerikanska samhället bör istället betrakta detta som en insats för yttrandefriheten.

Genom historien har det inträffat liknande händelser som när krigsanalytikern Daniel Ellsberg läckte information om USA:s krigsföring i Kambodja och Vietnam. Den republikanske presidenten Richard Nixon beordrade då att man skulle bryta sig in hos Ellsbergs terapeut för att se om man kunde smutskasta honom med hjälp av dennes journaler.

I dagens IT-samhälle har de despotiska krafter som Schlesinger varnat för ännu större medel till sitt förfogande än på Richard Nixons tid och vi vet inte mycket om vad för behandling Bradley Manning fått utstå.

Historien rentvådde Ellsberg och historien kommer att rentvå Manning. Det går redan nu att se honom som en av de som kartlade Irakkrigets brutala skuggsida och för det förtjänar han respekt av inte bara USA:s kritiker, utan också av oss som tror på idéerna om USA som en fri och öppen nation, vilken faktiskt besitter den unika förmågan att förbättra sig själv. Han är en klassisk amerikansk hjälte likt de grundare av USA som på sent 1700-tal gjorde till livsverk att avslöja korruptionen hos den brittiska kolonialmakten. Men i nuläget behöver han inte beröm utan konkret hjälp.

Det är därför dags att de två medlemmarna av vår regering som är uttalat positiva till USA gör sitt bästa för att hjälpa honom. Utrikesminister Carl Bildt som själv var med under kalla kriget bör påminna sin amerikanske kollega John Kerry att den sovjetiske dissidenten Alexander Solzjenitsyn som ifrågasatte Stalins kunskaper som militär befälhavare av hökarna i Kreml betraktades på samma sätt som dagens Washingtonhökar betraktar Manning. Likaså bör vår justitieminister Beatrice Ask påminna sin amerikanska kollega att USA har en lång och stark tradition av juryrättsväsende och öppna rättegångar.

Döms Bradley Manning i det tysta kommer all världens USA-hatare att få vatten på sin kvarn. Tillåts han däremot att öppet tala för sin sak och vågar Carl Bildt och Beatrice Ask säga något då kommer historien att göra USA och våra ministrar rättvisa.

David Lindén

University of North Carolina at Chapel Hill, USA