Debatt

Debattörerna: Personlig assistans är ingen lyx, Reinfeldt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Försäkringskassans krav kränker funktionsnedsatta.

Personen på bilden har inget med artikeln att göra.
Personen på bilden har inget med artikeln att göra.

Vi, en samling debattörer med olika politisk hemvist, har några frågor till dig, statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Hur lång tid tar det för dig, att besöka toaletten varje dag och hur länge sitter du där? Och om du besöker toaletten för att bajsa mer än en gång om dagen, måste du göra det så många gånger, räcker det inte med en gång om dagen?

– Måste du raka dig en gång om dagen? Hur mycket fritid har du, och måste du ha så mycket fritid? När lägger du dig och kan inte du lägga dig tidigare? Hur många koppar kaffe dricker du till frukost, hur dricker du det, och hur lång tid krävs för att dricka upp kaffet?

– Dessutom undrar vi om du är gift eller lever tillsammans med någon och varför den person du eventuellt lever med inte gör mer hemma och dessutom tillgodoser dina behov på natten?

Du hoppar nog till, Fredrik. Är det saker att skriva om i en tidning och framför allt, vilka är vi som ställer så privata frågor till dig?  Du tror nog på personlig integritet och anser troligen att ingen människa har någon som helst skyldighet att svara på så kränkande frågor.

Ändå är verkligheten för en grupp människor, personer med funktionsnedsättning som ansöker hos försäkringskassan om LSS, personlig assistans, att tvingas svara på frågor som dessa, vare sig de vill det eller inte.

Om man vägrar svara eller blir upprörd då byråkraten kommer hem och frågar sånt här riskerar man att en del av assistanstimmarna försvinner. Man kanske mister rätten att gå på toaletten så lång tid som det faktiskt tar, och får nöja sig med den tid som handläggaren anser att det är rimligt att det tar, eller så får man dra ner på fritidsaktiviteterna eller studierna.

Personen med funktionsnedsättning som får dessa frågor får alltså bita ihop och vänta med att skrika och gråta tills byråkraten från Försäkringskassan lämnat lägenheten. Och tro oss, många är det som gråter. Få vågar gå ut offentligt och protestera mot detta öppet. Om de figurerar med sina namn i tidningar kan det ju hända att Försäkringskassan drar in deras timmar.

Men mellan fyra ögon får man höra vad som sagts. Som exemplen ovan i frågorna till dig. Eller som detta:

”Behöver du verkligen 4,5 timmars fritid?”

”Måste du ha hund?”

”Du kanske skulle ta några av de timmar du lägger på ditt yttre och i stället använda det på saker som hemmet, ärenden och liknande. Gå lite mindre ofta till frissan.”

”Hur ofta går du på toaletten och hur länge sitter du där?”

”Vad tänker du göra på din semester till Spanien och måste du åka dit i år?”

Ja till och med frågor om sexlivet och mängden avföring per dag är frågor vissa handläggare ställer, enligt de drabbade själva.

Det är ovärdigt att vi lever i en tid då det anses rätt att ställa frågor av denna karaktär till folk och straffa dem om de vägrar svara.

Alla har rätt till liv, frihet och personlig integritet. Den frihet från kränkande behandling du anser dig ha rätt till har också personer med funktionsnedsättning rätt till.

Personlig assistans är ingen ”lyx”. För folk som behöver assistansen utgör den skillnaden mellan ett liv i frihet och ett liv i ofrihet. Vi vill inte tillbaka till institutionssamhället.

Du är högsta ansvariga för dessa kränkningar, du kan stoppa dem! Allt annat vore barbariskt.

Tobias Holmberg,

ordförande Förbundet Unga Rörelsehindrade

Jesper Odelberg,

artist

Veronica Kallander,

ersättare partistyrelsen Vänsterpartiet

Åsa Puide,

liberal debattör och socionom

Stefan Reitersjö,

egen företagare

Torbjörn Jerlerup,

liberal debattör

Andreas Obenius,

förtroendevald, Miljöpartiet

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt