Idag blev Stefan Löfven min självklara statsministerkandidat

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Åsa Petersen, frilansjournalist med en bakgrund som ledarskribent på Aftonbladet.

Elisabeth Ohlson Wallin

Det största hotet med alliansen är inte regeringströttheten, deras egen eller väljarnas. Det största hotet är att folk längtar efter en regeringsduglig socialdemokrati. Och att Stefan Löfven nu stiger fram som en utmärkt statsministerkandidat.

Det är äntligen slut på det socialdemokratiska gnället och visionslösheten. Löfvens första maj-tal fångade Socialdemokraternas frihetliga själ och Sveriges största utmaningar.
 

Han minns sina resor under finanskrisen. Hur han som ordförande i IF Metall satt med turordningslistor på fabrikerna:

– Namn efter namn, och bakom varje namn fanns en människa med drömmar och förhoppningar.

Med en sådan bakgrund har Löfven största möjliga trovärdighet i jobbfrågan. Han vill bilda ett innovationspolitiskt råd efter valet 2014, som han själv som statsminister ska leda. Där ska regering, näringsliv, forskare och fack mötas för att ta fram strategier för nya jobb. 

Fredrik Reinfeldt, som så gärna vill vara en statsman men kallar näringslivet för ett särintresse, kallsvettas naturligtvis.

Löfven har förstått att arvet efter Mona Sahlin måste förvaltas. Han säger att Sverige behöver en feministisk politik. Han slår fast socialdemokratin alltid ska slåss mot diskriminering, fördomar och rasism:

– För att din frihet och dina möjligheter är förutsättningen för min frihet och mina möjligheter. För att socialdemokratin står upp för din frihet, vem du än är.

Jag är rädd att Löfven, som så många andra socialdemokratiska ledare de senaste åren, ska missa den internationella solidariteten. Men icke.

Han berättar om sina fackliga möten med frihetskämpar runt om i världen. Han lovar att Sverige ska återta sin plats på den internationella arenan. Staten Palestina måste erkännas och barbariet i Syrien måste upphöra.

Socialdemokratin har haft ett förfärligt år. Jag har tvivlat på hela vänstern som en samhällsförändrande kraft, har inte vetat vem jag ska rösta på och varför.

Men idag på Götaplatsen började valrörelsen. Idag blev Stefan Löfven min självklara statsministerkandidat.

Åsa Petersen, frilansjournalist med en bakgrund som ledarskribent på Aftonbladet

Publisert: