Debatt

Visa nu att du menar allvar, Stefan Löfven

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Naturskyddsföreningen: För att rädda klimatet krävs en ny industriell revolution

Som Metallordförande har de gröna frågorna inte stått högt upp på dagordningen för Stefan Löfven. Han står industrin nära och har lobbat hårt för kärnkraft. Men som nykläckt S-ordförande markerade Löfven en grönare profil i sitt första tal, bland annat genom att peka på vikten av miljövänlig teknik.

Samtidigt har statsminister Fredrik Reinfeldt helt abdikerat i klimatsammanhang. I höstens regeringsförklaring nämnde statsminister Fredrik Reinfeldt klimatet i blott tre (3) meningar. En undersökning som medieföretaget Retriever gjorde i höstas inför klimatmötet i Durban visade att en sökning på orden ”klimat” och ”Reinfeldt” gav 505 träffar september-november 2009, hösten då Sverige var ordförande i EU och som avslutades med klimatförhandlingarna i Köpenhamn. En sökning i arkiven under samma period 2011 visar på 38 ynka artiklar.

Nu förväntar vi oss att Löfven, som ledare för Sveriges största oppositionsparti, tar chansen att driva på en industriell, grön revolution för att skapa de nya jobb som han pekade ut som sin viktigaste uppgift. Titta på Tyskland och avveckla kärnkraften till förmån för förnybara, långsiktiga energilösningar.

Under tiden bör regeringen genast:

Fasa ut svåra utsläpp av växthusgaser till 2030.

Införa ett grönt investeringsprogram för ny järnväg och pengar till kommuners klimatomställning.

Starta fler pilotprojekt så att svensk, innovativ forskning på energiområdet kan kommersialiseras.

Genomföra en ny skatteväxling där koldioxid och energiskatter ökar i utbyte mot bland annat sänkt inkomstskatt och arbetsgivaravgifter.

Klimatmötet i Durban innebar att världen nu har en färdplan som ger tre-fyra graders temperaturökning trots att klimatforskningen visar allvarliga effekter på korallrev och livsmedelsförsörjning redan vid en ökning på 1,5 grader. I Sverige ökade utsläppen med hela 11 procent förra året efter flera år av minskningar.

Svenskarna har fattat det här. Enligt SOM-institutet är klimatet en av de frågor som vi oroar oss mest för. Sällan har den slitna klyschan ”ödesfråga” passat så bra som på klimatförändringarna. Det kräver att regeringen Reinfeldt vaknar till liv igen – och att Socialdemokraternas nyvalde ordförande Stefan Löfven kliver fram och visar att han är den miljövän han sa sig vara i sitt första tal som S-ledare. Vilken politik han väljer att faktiskt driva kommer att visa om det bara var en läpparnas bekännelse.

Övergången till ett samhälle där vi brukar utan att förbruka sker inte automatiskt. Utmaningen ligger i att ta hand om de som förlorar - även om landet som helhet ökar sin välfärd är inte alla vinnare i en omställning.

Men det är ju just det som är politikernas uppgift: att fördela intäkterna av till exempel ökade koldioxidskatter så att de individer som drabbas värst av ökade el- och bränslepriser på kort sikt kompenseras under en övergångstid. Fördelningsfrågan både globalt och nationellt är den stora knäckfrågan.

För att rädda klimatet krävs en ny industriell revolution. Lägg fast en ny färdplan för ett fossilfritt Sverige. Det är det viktigaste svenska politiker kan göra för Sverige och världen, i opposition eller i regering.

Svante Axelsson

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Klimat & miljö

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimat & miljö