Debatt

Släpp tillväxten - och vinn framtiden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Vi måste skapa en politik för den framtid då ekonomiska systemet kollapsat

Karolina Skog tycks mena att vi inte har tid att utveckla alternativ till konsumtions­samhället. Givetvis ska vi fortsätta förändra det vi kan här och nu, men ­problemet är att det inte räcker för att klara miljömålen. Vi måste också bredda Miljöpartiet ännu mer genom att utveckla alternativ till konsumtionssamhället.

Det är mycket bra att Miljöpartiet i Almedalen lyfte fram överkonsumtionen genom att föreslå billigare reparationer. Det är också mycket bra att Miljö­partiet nu tar fram nya välfärdsmått som kan mäta generell utveckling­ ­betydligt bättre än BNP kan. Skog lyfter också fram att Miljö­partiet redan är det parti vars miljöpolitik människor har överlägset störst förtroende för. Problemet är att det inte räcker att vara bäst – det avgörande är om vår politik är tillräckligt bra för att klara miljömålen. Det går ju inte att kompromissa med naturens villkor.

Den ekonomiska krisen hänger ihop med den ekologiska krisen och de sinande natur­resurserna som nu medför stora omställningar. Evig tillväxt på en begränsad planet lär vi inte få, men exakt när det globala tillväxtsamhället kollapsar eller får ­pyspunka vet ingen.

Däremot vet vi att det gäller att sätta dagordningen ­direkt när samhället ska välja nya ­vägar. Därför måste vi utveckla morgon­dagens alternativ ­redan ­ i dag. Annika Lillemets

Riksdagsledamot MP

Svar och slutreplik på ­Karolina Skogs replik ­­”Ett bredare MP har fått mer makt i politiken” publicerad 8 juli 2012. Läs artikeln och kommentera den på aftonbladet.se.

Annika Lillemets

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Politik

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik