Debatt

Faktum kvarstår: Fridolin ljög i SVT

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Slutreplik från försvarsministern om MP:s försvarspolitik

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin hävdade i SVT:s partiledarutfrågning att partiet vill föra över pengar från försvarets materiel till bemanning av försvaret, till exempel stridsflyget. Den som läser MP:s budgetmotion för 2014 ser att detta inte stämmer. I denna motion och i andra budgetmotioner lagda i riksdagen den gångna mandatperioden ser vi att MP konsekvent föreslagit miljardnedskärningar både på anslagen för materiel och på personalkostnader.

Visserligen erkänner nu Peter Rådberg att det Fridolin sa i SVT på bästa sändningstid inte är sant. Rådberg medger att man vill göra överföringar men från det militära försvaret till något annat. Att Rådberg nu redogör för de faktiska nedskärningarna förändrar inte det faktum att Fridolin vid upprepade tillfällen ljög om sina kraftiga minskningar på försvarsanslaget.

När MP vill skära över en miljard per år på förbandsverksamhet och därtill 1,7 miljarder på materielanslagen är det inte fråga om en överföring. Det handlar om kraftiga nedskärningar om totalt cirka 11 miljarder över fyra år, något som skulle få förödande konsekvenser för vår försvarsvarsförmåga. Detta i ett allt osäkrare Europa.

Att Fridolin tar så pass lätt på sanningen och sin egen försvars- och säkerhetspolitik inger oro och väcker frågan: vad annat är han beredd att ljuga för väljarna om?

Karin Enström

Försvarsminister (M)

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik