Debatt

Varför ger Aftonbladet pris till en antisemit?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Willy Silberstein, SKMA: Syster Marianne har förminskat Förintelsen

Willy Silberstein.
Willy Silberstein.

Aftonbladet har tillsammans med TV4 utnämnt en ökänd judehatare till en av årets Svenska hjältar.

Syster Marianne, som är en av nunnorna på Alsike kloster, hyllades för att hon och två andra systrar under 35 år hjälpt människor på flykt. Utan tvekan en berömvärd insats.

Men Marianne har också en annan historia. Hon har vid upprepade tillfällen spridit judehat och ursäkter för den nazistiska förintelsepolitiken.

Kände verkligen inte Aftonbladet till de mörkare sidorna av nunnans politiska och teologiska bagage? Det ter sig osannolikt. Inte minst hennes fientlighet mot judar har ju under åren tilldragit sig uppmärksamhet och återkommande vållat debatt i större medier.

Redan 1988 visade syster Marianne vad hon tycker om judar. I Radio Islam, en station som var så rabiat antisemitisk att ansvarige utgivaren dömdes för hets mot folkgrupp, avslöjade syster Marianne sitt judehat.

Dessa har hon senare utvecklat i bland annat Expressen och Sydsvenskan. Här är några exempel.

Den 10 februari 1988 sade syster Marianne till Expressen: ”Judarna har fått det här med Förintelsen på hjärnan. Det retar mig. Visst är förföljelserna av judarna och utrotningslägren från andra världskriget upprörande. Men judarna är inte den enda folkgrupp som utsatts för massaker.”

Syster Marianne förminskar Förintelsen enligt ett mönster som vi ofta ser från antisemitiskt håll.

Ett annat uttalande av syster Marianne, i Sydsvenskan den 11 februari 1988:

”När man säger att tyskarna expedierade judarna är det för mig lika fruktansvärt att flyktingar avvisas från Arlanda.”

Jag är helt övertygad om att hemska saker utspelar sig på Arlanda i samband med utvisningar. Men att jämställa Arlanda med Auschwitz är barockt. Förintelsen var ett maskineri där sex miljoner mördades för att de var judar, det är vansinne att jämföra med avvisningar vid Arlanda och ytterligare ett exempel på att vidden av Förintelsen förminskas.

Syster Marianne har också i en intervju urskuldrat tyskarnas illdåd genom att säga att landet erbjöd britterna att ta hand om de ungerska judarna, men att britterna sade nej.  Reportern på Sydsvenskan frågar därefter:

”Kunde man inte låta judarna leva?”

Syster Marianne svarar:

- Men hur ljusblå är du? Man hade ju gått in för en förintelse. När man då får på halsen ett ytterligare antal miljoner judar, då måste man alltså försöka bli av med dom. Och man försöker bli av med dom på ett schysst sätt genom att fråga stormakterna ‘Ni har chansen att rädda dom här liven men stormakterna gör det inte’.

– Var det Storbritanniens fel att judarna dödades?

– Ja, självklart!

I Expressen 1994 upprepar syster Marianne sitt mantra om att ”judarna fått Förintelsen på hjärnan”.

Vidare uppfattade hon Förintelsen mer som en försvarsåtgärd: ”Förintelsen handlar inte om rasdiskriminering utan om att man var rädd för judarnas maktposition i samhället, som alla österlänningar var de nämligen skickliga i affärer.”

Detta är också ett tema vi känner igen. Judarna var medansvariga till morden på sex miljoner. De hade försatt sig i en sådan maktposition och var så duktiga affärsmän… Detta är ett av grundelementen i klassisk antisemitisk retorik.

På frågan om hon inte på något sätt ångrade sina utfall mot judar svarade hon: ”Nej, det behövde sägas. Sverige är av tradition judevänligt.” Hon ändrar sedan ordvalet till ”Israel-vänligt”, men försöket att sminka över klarspråket fungerade illa. Frågan gällde synen på judar, inte Israel.

Att syster Marianne är en klassisk antisemit är vi många som vet. Det som förvånar, och gör mig bestört, är att en jury kunnat utse henne till mottagare av detta ärofyllda pris.

Jag har nu några frågor till Aftonbladets publisher Jan Helin:

• Kände ni till syster Mariannes antisemitiska inställning?

• Om svaret är nej, hur kunde ni missa detta?

• Är det ett problem att en mottagare av priset Svenska hjältar har klart judehatande åsikter?

• Står ni fast vid att det var rätt att ge henne priset?

• Finns det inte risk att juryn, med sin utnämning, stärker antisemitiska åsikter?

Syster Marianne hade, fram till häromdagen, förpassats till den svenska debattens utvisningsbås. Och kanske tycker en och annan läsare att hennes uttalanden är så gamla, att det är fel att dra upp dem igen.

Jag hade aldrig drömt om att behöva plocka fram detta som mår bäst av tystnad. Men när syster Marianne tilldelas ett så prestigefullt pris går det bara inte att tiga.

Willy Silberstein,

ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism

Svar direkt: Det var inte syster Marianne som fick priset

Svenska Hjältars pris tilldelades nunnorna i Alsike kloster, inte till syster Marianne specifikt. Motiveringen löd: ”Nunnorna vid Alsike kloster är hjältar för att i 35 år ha hjälpt människor på flykt. Ända sedan slutet på 1970-talet har de hjälpt flyktingar och invandrare med allt från juridik till att hitta i den lokala matbutiken.”

Priset till dem grundar sig helt på deras handlingar för att hjälpa flyktingar i Sverige. Den hjälpen omfattar alla i behov, helt oberoende av religion. Jag kände inte till dessa uttalanden gjorda för 26 eller 27 år sedan. Självklart står Svenska Hjältar inte bakom några som helst uttalanden som kan tolkas som rasistiska.

Låt mig besvara Willy Silbersteins frågor såsom ställda:

• Kände ni till syster Mariannes antisemitiska inställning?

Nej, jag gjorde inte det och därför ingick det inte heller i beslutsunderlaget som lämnades till juryn.

• Om svaret är nej, hur kunde ni missa detta?

Vår research handlade om vilka gärningar nunnorna vid Alsike kloster gjort för flyktingar i Sverige. Inte vad enskilda personer knutna till dem gjort för historiska uttalanden.

• Är det ett problem att en mottagare av priset Svenska hjältar har klart judehatande åsikter?

Mottagaren är nunnorna i Alsike kloster. Den som tog emot priset var syster Karin. Syster Marianne lider i dag av sviterna efter en stroke och kunde därför inte ta emot pris och är inte i stånd att svara för uttalanden hon gjorde på 1980-talet. Svenska hjältar delar självklart inte ut pris till någon som hyser rasistiska åsikter.

• Står ni fast vid att det var rätt att ge henne priset?

Vi står fast vid att det var rätt att ge nunnorna vid Alsike kloster priset.

• Finns det inte risk att juryn, med sin utnämning, stärker antisemitiska åsikter?

Antisemitiska åsikter är oacceptabla i alla sina former. Detta pris handlar om att uppmärksamma gärningar gjorda för att hjälpa flyktingar från olika länder av olika religioner i en utsatt situation. Ingenting annat.

Jan Helin

Ansvarig utgivare, Aftonbladet

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt