Sänkt skatt – ingen lösning på rasismen

Replik från V om ekonomisk frihet som lösning för utsatta grupper

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Foto: Getty
Vänsterpartiets kritik har fått Timbro att gå till motattack. De skriver att sänkt skatt måste prioriteras över annat, men inser att det skulle se dåligt ut att säga att det är viktigare än om människor drabbas av rasism och homofobi, skriver Ulla Andersson (V).

Den ekonomiska eliten vill ha sänkt skatt för sig själva och av de skattemedel som blir kvar, vill de plocka ut så mycket som möjligt i form av vinster i välfärden. Därför driver många av dem nu på för att Moderaterna ska ta makten i samarbete med Sverigedemokraterna.

Vänsterpartiets kritik mot detta har fått Timbro att gå till motattack. De skriver att sänkt skatt måste prioriteras över annat, men de inser att det skulle se dåligt ut att säga att det är viktigare än om människor drabbas av rasism och homofobi.

Därför gör de en halsbrytande argumentation om att sänkt skatt måste prioriteras framför annat och att ”bara så kan statens makt begränsas över hur vi får se ut, vad vi får tycka eller vem vi får älska”. Det är alltså bara med sänkt skatt sådana förtryck kan bekämpas!

Jag tänker på alla de som kämpat mot statens förtryck av minoriteter genom historien, alltifrån att få bort lagarna som diskriminerar romer till att ge samkönade par rätten att gifta sig och bilda familj.

Det vanliga har varit att vänstern gått före medan högern stretat emot – och sen har högern anpassat sig när de väl har förlorat.

Jag tänker på alla oss som idag arbetar för alltifrån svenska transpersoners rättigheter, till yttrandefrihet för människor i diktaturer och förtryckarstater världen över. Har vi tänkt fel? Är det i själva verket sänkt skatt som är lösningen?

Stora delar av högern är så angelägna om att försvara SD-samarbete att de nu börjar bli desperata. Det är ingen vacker syn.


Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson Vänsterpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Rasism

Timbro