V brunmålar hellre än att prata om ideologi

Slutreplik från Siri Steijer om ekonomisk frihet som lösning för utsatta grupper

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ulla Anderssons replik blottar vänsterns oförmåga att försvara de egna idéerna med något annat än anklagelser och ohederlig brunmålning av motståndarsidan, skriver Siri Steijer.

SLUTREPLIK. I sin replik på min artikel om vikten av ekonomisk frihet försöker Ulla Andersson (V) brunmåla mig. Att jag vill värna äganderätten tolkar hon som ett försvar av ett SD-samarbete, en slutsats som är så märklig att jag inte ens vet hur jag ska bemöta den.

Andersson menar att min vurm för minoriteters rättigheter endast är ett bedrägligt svepskäl för att sänka skatterna – och att de två inte har något med varandra att göra.

Min fråga till Andersson är hur människor i ett samhälle där staten har all ekonomisk makt, ska förmå politikerna att ändra sina egna förtryckande lagar? Eller hur människor ska våga motarbeta förtryckande normer, som sanktioneras av staten? När människor är beroende av statens välvilja för att alls få mat på bordet, kommer få våga höja sina röster för de utsattas rättigheter.

Får politikerna ostört forma lagar i enlighet med sina politiska projekt – där vissa ska premieras framför andra – kan vad som helst hända. Historien är full av fasansfulla exempel på detta, som Sovjetunionens behandling av homosexuella.

Ulla Andersson menar att högern alltid ”stretat emot” att ge utsatta grupper rättigheter. Med sitt eget partis historia bör hon vara försiktig med att rikta anklagelser mot andra. Framför allt mot liberaler som enträget drivit på reformer för allas lika rättigheter.

Ulla Anderssons replik blottar vänsterns oförmåga att försvara de egna idéerna med något annat än anklagelser och ohederlig brunmålning av motståndarsidan. Jag tycker det är sorgligt – vi behöver en ideologisk debatt.


Siri Steijer, programansvarig för arbetsmarknadsfrågor på Timbro


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här:

Så här skriver du en debattartikel 00:33
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM