Finns inga genvägar till hållbar matförsörjning

Replik från Miljöpartiet om satsningar på ekologiskt livsmedel

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Stina Bergström (MP): Vi behöver minska beroendet av ändliga resurser och import för att nå ett fossilfritt samhälle och stärka vår krisberedskap.

Foto: Izabelle Nordfjell / TT / TT NYHETSBYRÅN

REPLIK. I Aftonbladet kritiserar Christofer Fjellner (M) Miljöpartiet för att driva på för mer ekologiskt. Vi är övertygade om att en omställning till ett mer hållbart jordbruk är helt avgörande för vår framtida livsmedelsförsörjning.

Men omställning till ekologiskt är inte den enda lösningen. Vi måste även minska animaliekonsumtionen och matsvinnet för att säkra framtidens livsmedelsförsörjning.

Ett högintensivt jordbruk kan kännas som en genväg till en hög matproduktion men det fungerar inte i längden. Ett ohållbart jordbruk leder till utarmade marker som inte kan producera mat och beroendet av energikrävande konstgödsel fungerar bara så länge fosforreserverna räcker.

Ekologiskt ger framförallt ett bättre djurskydd, en högre artrikedom och minskad giftspridning. Det är inte heller lika beroende av insatsmedel som konstgödsel, bekämpningsmedel och importerat foder.

Vi behöver minska beroendet av ändliga resurser och import för att nå ett fossilfritt samhälle och stärka vår krisberedskap.

Fjellner menar att ekologiskt är dåligt eftersom det är mindre yteffektivt. I Sverige har vi inte problem med för mycket jordbruksmark – utan för lite. I Sverige är det ett problem att jordbruksmark tas ur bruk – många arter hotas på grund av igenväxande landskap.

Nedläggningen av jordbruk missgynnar även landsbygdsutvecklingen. För oss är det självklart att satsa på ekologiskt som efterfrågas av konsumenter och som är mer lönsamt för den svenska jordbrukssektorn.

Stina Bergström (MP), riksdagsledamot och ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

LÄS OCKSÅ

DEBATT. Ekologisk mat är inte bättre, MP

Publisert: