Mode ska vara hållbart – inte slit och släng

Debattörerna: Det är dags att börja tänka på vår livsstil och våra val

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT. Det finns en oskriven regel i svensk politik att inte prata om hur vår konsumtion påverkar klimatet. Men nu är det hög tid att göra just det. Genomsnittssvensken lever som om det fanns fyra jordklot. Det är dags att erkänna de utsläpp som konsumtionen orsakar och gå till botten med problemen.

Just nu pågår Stockholms modevecka. Det ger oss tillfälle att sätta fokus på en industri som utgör en stor del av vår konsumtion och som har stor påverkan på både människor och miljö.

Modeindustrin präglas i dag av köp och släng, där plaggen ofta kastas bort innan de hunnit användas.

Samtidigt bottnar den i en gedigen tradition av hantverk och design och där hållbarhet länge varit en dygd. Många av de unga modeskapare och kreatörer som kliver in i branschen i dag bär med sig ett engagemang för hållbarhetsfrågor och det finns en stark vilja att ta miljöansvar inom branschen.

En del av lösningarna framåt finns i det yrkeskunnande som branschen själv bär, i design, material och affärsmodeller. Andra lösningar kräver regeländringar och system som det offentliga måste stå för. Tillsammans kan vi göra Sverige till ledare inom hållbart mode.

Många av oss märker av vår stora klädkonsumtion i garderoben. Det vi svenskar inte ser är industrins baksida i indiska floder som färgas röda av textiltillverkningens utsläpp. Den torka vi har upplevt i sommar i Sverige är ingenting i jämförelse med de förhållanden som råder i de områden där bomullen till våra kläder odlas.

Många känner frustration över att det är svårt att göra hållbara val. Nyinköpta kläder går sönder på nolltid, och eftersom det är omöjligt, allt för krångligt eller kostar för mycket att laga slänger vi dem och köper nya. Alla de här plaggen påverkar miljön, även om många politiker vill låtsas som att det inte är så.

Nu växer en motrörelse fram bland konsumenterna. En rörelse som ställer frågor och söker lösningar.

Vad är det som gör att många inte kan känna sig nöjda med det överflöd de redan lever i? Den här sommarens extrema väder världen över har fått ännu fler att börja fundera. Över sin livsstil, över sina val. Över hur ohållbart allt detta är och hur vi ska kunna ändra på det. Vad de själva kan göra. Många bär på en känsla av att det system som byggts upp är fel, och vill ha något annat, mer hållbart.

Det bästa vi som individer kan göra för att dämpa miljöpåverkan från vår konsumtion är att ta hand om de saker vi redan har hemma. Eller byta och sälja så att de kan göra nytta hos någon annan.

Under vår tid i regeringen har vi satt hållbar konsumtion på den politiska dagordningen. Men vi vill göra mer. Vår ekonomi är anpassad efter en linjär produktion. Att ställa om till en cirkulär ekonomi kommer inte göras i en handvändning.

Miljöpartiet vill:

  • Att utsläppen från vår konsumtion ska synas när vi granskar vår klimatpåverkan.
  • Utvidga klimatpolitiken med mål för konsumtion.
  • Göra det billigare och enklare att köpa färre men bättre produkter.
  • Stimulera delningsekonomi som ger fler tillgång till produkter av hög kvalitet även när man har liten plånbok.
  • Skattemässigt fortsätta gynna reparationer och återanvändning.

Vi i Miljöpartiet vågar prata klarspråk om all vår miljöpåverkan och vi har verktygen för en hållbar konsumtion som kombinerar låg miljöbelastning med hög livskvalitet. System och teknik för återvinning av textil behöver komma på plats, det är dags att både politiken och branschen vågar ta språnget till en hållbar modeindustri.

Nu. Klimatet kan inte vänta.

Karolina Skog, miljöminister (MP)
Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE